Direktør i Laerdal Global Health, Tore Lærdal (t.v.), viser fram en dukke som blir brukt i opplæring av helsearbeidere. Til stede var Steve Davis, som leder organisasjonen PATH, statsminister Jens Stoltenberg og prinsesse Sarah Zeid av Jordan i FN-bygningen. FOTO: PONTUS HÖÖK/NTB SCANPIX

Norsk innovasjon redder nyfødte

BARNEDØDLIGHET: FN reduserer verdens barnedødelighet ved hjelp av blant annet en norsk oppfinnelse. Mandag ble den vist fram under hovedforsamlingen i New York og inspisert av statsminister Jens Stoltenberg.

NEW YORK: – Dette programmet er i bruk i 60 utviklingsland. Det har lært opp over 130.000 fødselshjelpere så langt, og det er 50.000 av disse dukkene i bruk, forteller Tore Lærdal, direktør i Laerdal Global Health, til NTB.

Redder barn

I hendene holder han en liten dukke, og på bordet ved siden av ham ligger utstyret som de siste årene altså hjulpet mangfoldige nyfødte med å puste.

– Ett av ti barn over hele verden trenger hjelp for å puste etter fødselen. I utviklingsland er det ofte mangel på den mest basale kunnskapen, og det er ofte veldig lite som skal til, forteller Lærdal.

Snart skal han vise produktet til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og prinsesse Sarah Zeid av Jordan. De to skal sammen se på ti innovative helseprodukter, som ifølge FN til sammen kan redde livet til 1,2 millioner mødre og barn årlig innen 2015.

Satser på helse-innovasjon

I forkant av utstillingen deltok den norske statsministeren i en paneldebatt i FN-bygningen. Temaet var innovasjon innen helse, og i panelet satt også Facebook-sjef Sheryl Sandberg og Microsoft-gründer Bill Gates. Jens Stoltenberg ble introdusert som en nøkkelspiller i FNs kamp for å løfte helsetilbudet til verdens fattigste det siste tiåret.

Stoltenberg og Norge var med i 2000 da FN vedtok de såkalte tusenårsmålene, som skulle bekjempe fattigdom verden over. Et av de åtte målene er å redusere dødeligheten blant barn under fem år med to tredeler mellom 1990 og 2015. Målet er ennå ikke helt nådd, men det er ikke veldig langt igjen.

Nye tusenårsmål

– Verden har lyktes med nesten å halvere antall barn som dør før fylte fem, og det skyldes ikke minst denne typen teknologier, skryter Stoltenberg overfor NTB etter å ha sett Lærdals produkt.

– Det er et fantastisk uttrykk for hvordan teknologisk utvikling redder barneliv, og det er fint å se at norske selskaper ser muligheter, legger han til.

Under hovedforsamlingen i New York denne uken fortsetter arbeidet med å stake ut nye tusenårsmål som skal gjelde fra 2015. (NTB)