Verden

Norsk general på plass i Damaskus

Mens kampene raser og stadig flere syrere flykter landet, landet den norske generalmajoren Robert Mood torsdag i Syria for å forsøke å få regimet til å godta internasjonale observatører i landet.

BEIRUT: President Bashar al-Assad har sagt ja til spesialutsending Kofi Annans fredsplan for landet, men kampene ser ut til å fortsette med uforminsket styrke.

Mens Assad sier at syriske styrker har begynt tilbaketrekningen fra byene Deraa, Idlib og Zabadani, melder aktivister fra opposisjonen om en opptrapping av den over et år lange konflikten. Samtidig fortsetter flyktninger å strømme over grensen til Tyrkia.

Generalmajor Robert Mood ankom Damaskus torsdag sammen med et team på rundt 10 personer, opplyser Annans talsmann Ahmad Fawzi til Reuters. Mood har fått i oppdrag fra FN å undersøke om det kan utplasseres en observatørstyrke i Syria. Den ubevæpnede styrken på 200-250 mann skal i så fall ledes av nordmannen.

Kamper nær Damaskus

Opprørssoldater og regjeringsstyrker var torsdag morgen i harde kamper i Douma nær Syrias hovedstad Damaskus, ifølge aktivister. Aktivistene i eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) hevder regimesoldater med støtte fra stridsvogner stormet Douma ved daggry. Samtidig pågikk det kraftig skyting.

Ifølge menneskerettsgruppa Amnesty International har 232 mennesker blitt drept siden Syria godtok Kofi Annans plan 27. mars. Minst 170 mennesker har ifølge aktivister mistet livet hittil denne uken, og volden driver stadig flere syrere på flukt.

Flere flyktninger

Bare det siste døgnet har over 1.000 flyktninger krysset grensen til Tyrkia, opplyser tyrkiske myndigheter torsdag. Det er en betraktelig økning fra de siste ukene, da rundt 3-400 syrere daglig har flyktet til nabolandet. Nærmere 21.000 syrere bor nå i flyktningleirer i provinsene Hatay og Gaziantep sør i landet.

– Vi er ennå ikke overbevist om at syriske myndigheter har noen som helst hensikt om å rette seg etter fristen 10. april, sa talsmann Mark Toner i det amerikanske utenriksdepartementet onsdag kveld.

– Det vi har sett er, helt ærlig, en intensivering av artilleribombinger i store befolkningssentre som Homs og Idlib, sier Toner.

Våpenhvile fra 10. april

Annans svært omfattende fredsplan tar blant annet til orde for tilbaketrekning av syriske styrker fra byer, våpenhvile, politisk dialog og adgang for humanitær hjelp.

Frankrikes utenriksminister Alain Juppé sa torsdag at han tror Assad bløffer når han sier han godtar planen.

– Jeg tror Assad lurer oss. Han later som han godtar Annans sekspunktsplan samtidig som han fortsetter å bruke makt, sier Juppé.

Men Annan sier han forventer at både regimet og opprørerne innen torsdag neste uke har inngått fullstendig våpenhvile.

Fredsplanen skal gjelde fra tirsdag 10. april, og en eventuell observatørstyrke fra FN vil kunne fungere som en uavhengig kontroll av om avtalen blir overholdt.

Krever resolusjon

Men først skal norske Mood altså undersøke forholdene i det voldsherjede landet.

– Det handler om å finne ut hvordan man i praksis kan stanse volden på bakken i Syria. Hvordan man kan få partene til å forplikte seg til å stanse volden, som grunnlag for videre implementering av Kofi Annans sekspunktsplan, sa den erfarne militærtoppen onsdag.

En eventuell utplassering av en internasjonal observatørstyrke i Syria vil kreve en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd. FNs medlemsstater blir nå spurt om å bidra til styrken, opplyste Annans talsmann torsdag.

Mer fra Dagsavisen