Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener det haster med å få bevegelse i forhandlingene.

Norge støtter fredsplan for Sudan

Norge stiller seg bak planen til Den afrikanske union (AU) for en løsning på konflikten mellom Sudan og Sør-Sudan.

– Det er positivt at AU og FN nå tar en aktiv rolle for å finne en løsning på den spente situasjonen, sier Støre i en pressemelding.

Talsmann for den sørsudanske hæren, Philip Aguer sier til Reuters at det fredag var stille langs den omstridte grensa mellom Sudan og Sør-Sudan, som var ett land inntil i fjor sommer. Partene har frist til klokka 17 med å stanse alle angrep for å unngå FN-sanksjoner.

Men så seint som torsdag angrep sudanske bombefly igjen mål i den oljerike delstaten Unity, hevder han. I alt skal seks bomber ha blitt sluppet.

AU la i forrige uke fram et veikart til løsning på konflikten mellom Sudan og Sør-Sudan, som krever umiddelbar våpenhvile, øyeblikkelig etablering av grenseovervåking og at partene må komme fram til en endelig løsning på alle utestående spørsmål innen tre måneder.

FNs sikkerhetsråd fulgte opp 2. mai med en enstemmig resolusjon som åpner for bruk av sanksjoner mot begge land dersom de ikke etterlever AUs veikart.

– Situasjonen mellom Sudan og Sør-Sudan blir stadig mer spent. Den humanitære situasjonen er kritisk, og tallet på flyktninger øker. Det er meget viktig at partene nå følger opp de konkrete tiltakene som ligger i veikartet fra AU, sier utviklingsminister Heikki Holmås (SV). (NTB)