Verden

Norge skal lede kampen mot pirater

Kampen mot piratene utenfor Somalia begynner å vise resultater.

Norge har overtatt ledelsen av en internasjonal gruppe som jobber for å bekjempe piratvirksomheten utenfor Somalia, opplyser seniorrådgiver i Utenriksdepartementet Carl Peter Salicath.

Kontaktgruppa, som har mandat fra FNs sikkerhetsråd, møttes før helgen i New York. Der vedtok de om lag 40 deltakerlandene at Norge overtar formannskapet fram til neste møte, som skal holdes i januar.

– Det innebærer at det er vi som skal holde tak i den videre prosessen, sier Salicath til NTB.

Norge deltar også i patruljeringen av farvannene utenfor Somalia med fregatten KNM Fridtjof Nansen, en av verdens mest avanserte fregatter, og spesialstyrker fra Marinejegerkommandoen.

BREMSER PIRATENE

Ifølge Salicath har piratproblemene i Adenbukta blitt mindre den siste tiden.

– I fjor lyktes halvparten av alle kapringsforsøkene, men i sommer har piratene bare lyktes i hvert ellevte forsøk, sier han.

Seniorrådgiveren mener at både den internasjonale innsatsen og handelsflåtens egne tiltak har bidratt til å bremse piratvirksomheten.

– Men været spiller også en rolle. De siste månedene har det vært monsun i området. Det er usikkert hvordan situasjonen blir utover høsten når været bedrer seg, sier han.

DOMSTOL FOR PIRATER

Kontaktgruppa arbeider nå med å opprette et fond for å støtte Kenya, Seychellene og flere andre land i regionen, slik at de kan stille mistenkte pirater for retten. Blant landene som har sagt seg villig til å bidra, er Norge, Danmark og Storbritannia.

– Dette er jo en belastning for disse landenes rettsvesen, og det er rett og rimelig at land som Norge bidrar, sier Salicath.

Det er foreløpig ikke klart hvor stor støtten fra Norge vil bli.

Gruppa ser også på muligheten for å opprette en egen domstol som kan straffeforfølge piratene, opplyser Salicath. Landene i gruppen er imidlertid delt i synet på om en slik domstol vil være et godt tiltak, eller om det blir en dyr løsning på et problem som forhåpentligvis ikke vil vare lenge.

Et annet spørsmål som skal utredes, er om det er mulig å spore opp løsepengene de somaliske piratene får for skipene de kaprer. (NTB)

Mer fra Dagsavisen