De internasjonale klimaforhandlingene fortsetter denne uka i Doha. Her forbereder miljøaktivister seg på en demonstrasjon.

Norge scorer dårlig på klima

Mens Danmark og Sverige troner øverst, raser Norge nedover på en rangering av landenes klimapolitikk.

Norge når ikke høyere enn 28. plass med 58,38 poeng av 100 mulige i rangeringen fra de to miljøorganisasjonene Climate Action Network Europe og Germanwatch. Det er et fall på elleve plasser sammenlignet med fjorårets rangering.

Danmark er best

I rapporten påpeker miljøorganisasjonene at Norge har den nest høyeste andelen fornybar energi etter Island, og at nesten all elektrisitet i Norge kommer fra fornybare energikilder. Når Norge likevel faller på rangeringen, er det på grunn av en markant økning i bruken av naturgass.

Norge får derimot ros for å være blant landene med den beste internasjonale klimapolitikken.

Danmark er for tida det landet i verden som gjør mest for å få ned klimautslippene, ifølge miljøorganisasjonene. I rangeringen kommer Danmark øverst med 72,61 poeng for sin klimainnsats. På annenplass følger Sverige med 69,37 poeng.

-Superglad og stolt

I fjor var det Sverige som lå øverst, men en effektiv utslippspolitikk har nå sendt danskene forbi.

Helt nederst på lista kommer oljeprodusenten Saudi-Arabia. Heller ikke Kina og USA, de to landene i verden med størst utslipp av klimagasser, når særlig høyt.

– Jeg er superglad og pavestolt, sier Danmarks klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard om den nye rangeringen.

Ifølge ham viser oversikten at det er mulig å forene grønne reformer med det å være ett av verdens rikeste land.

- Det er ikke nok

Forskningsleder Jens Hesselbjerg Christensen ved Danmarks Klimacenter biter seg imidlertid merke i at miljøorganisasjonene mener at heller ikke Danmark gjør nok for å få ned klimautslippene.

– Selv om Danmark er ambisiøst, er det ikke nok. Det skal mye mer til, sier Christensen.