Verden

Norge minnes frigjøringshelten Mandela

MANDELAS DØD: – Jeg beundret hans lederskap, mot og visdom, sier kong Harald om avdøde Nelson Mandela. Nordmenn som vil hedre Mandela kan skrive i minneprotokollen på Nobels Fredssenter.

Den sørafrikanske frigjøringshelten døde torsdag etter lang tids sykdom, 95 år gammel.

I Norge flagges det fredag på halv stang hos alle statlige myndigheter i anledning Mandelas bortgang, og det er besluttet at også skal flagges på halv stang på begravelsesdagen.

Kong Harald møtte Nelson Mandela flere ganger og mottok meldingen om hans død med stor sorg.

– Jeg beundret hans lederskap, mot og visdom. I en situasjon preget av vold og hevnlyst klarte han å hente ut det beste – både i seg selv og sine medborgere. Han har vist verden at det er mulig å velge forsoning fremfor hevn, velge det som bygger opp framfor det som river ned, uttaler kong Harald.

Les også: Sørafrikanerne tar farvel med Mandela

– En av vår tids største

Statsminister Erna Solberg mottok også dødsbudskapet med sorg.

– Dette var en utrolig trist nyhet. Nelson Mandela var en av vår tids absolutt største politikere, kanskje den aller største. Det er vanskelig å forestille seg andre som i sterkere grad har bidratt til å forme vår tenkning rundt politisk lederskap og forsoning, sier Solberg til NTB. I 1984 besøkte hun en ungdomsleir i Tanzania, mens Nelson Mandela fortsatt satt i fangenskap. I leiren møtte hun sørafrikanske ungdommer på flukt fra apartheidregimet, og hun sier Mandela var en stor inspirasjon for de sørafrikanske ungdommene.

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg sier til NTB at Mandela utrettet flere livsverk i ett.

– Mandela var en frigjøringshelt som viet sitt liv til kampen for mennesker og demokrati. Han vil bli dypt savnet i en hel verden, sier Stoltenberg.

Les også: Et symbol på håp har sluknet

Et politisk forbilde

I Stortinget fredag hyllet stortingspresident Olemic Thommessen Mandela som en av de største politikere i det 20. århundre.

– Med den klokskap, varme og integritet han utviste i mange kritiske øyeblikk, står han som et forbilde, ikke bare for politikere, men også for alminnelige mennesker verden over, sa stortingspresidenten.

Det er ennå ikke tatt stilling til om Stortinget vil være representert ved Mandelas begravelse, eller hvem som i tilfelle reiser til Sør-Afrika.

– Man bør hedre Mandela ved å hegne om hans idealer, som gikk på fred, forsoning og antirasisme, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.

Les også: Smuglet for å frigjøre Sør-Afrika

Blir ikke glemt

Afrikaekspert Øystein Gudim mener Nelson Mandela og hans filosofi vil fortsette å inspirere verden også etter hans død.

– Først og fremst vil han bli stående som eksempelet på at selv etter krig og konflikter er det mulig å bygge opp en form for forsoning, bygge bru over gamle motsetninger. Jeg tror han vil gå inn i historiebøkene på samme måte som Gandhi. Han vil bli stående som en påle i historiebøkene, sier Gudim til NTB.

Gudim er tidligere leder av Fellesrådet for det sørlige Afrika og engasjerte seg blant annet i boikott av Sør-Afrika.

Fredssenteret

Folk som ønsker et sted å hedre og minnes Nelson Mandela, kan besøke minneveggen og skrive i minneprotokollen på Nobels Fredssenter i Oslo.

– Vi setter opp en minnevegg og en minneprotokoll for publikum som ønsker å minnes den sørafrikanske frihetskjemperen. Nelson Mandela var en kjempe i verdenshistorien og den største i fredsprisens historie, sier Bente Erichsen, direktør på Nobels Fredssenter.

Det er 20 år siden Mandela selv fikk fredsprisen sammen med Frederik Willem de Klerk. Mandelas bortgang vil være i manges tanker når organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) mottar årets fredspris som deles ut i Oslo rådhus førstkommende tirsdag. (NTB)

Hylles over hele verden

En hel verden hyller den sørafrikanske frigjøringshelten Nelson Mandela, som døde torsdag, 95 år gammel.

– Vår nasjon har mistet sin største sønn. Vårt folk har mistet sin far, sa Sør-Afrikas president Jacob Zuma da han kunngjorde nyheten om Mandelas død.

– Selv om vi visste at denne dagen ville komme, reduserer det ikke vår følelse av et dypt og varig tap. Hans utrettelige kamp for frihet, gjorde ham respektert verden over, sa Zuma.

– Hans ydmykhet, hans medlidenhet og hans menneskelighet gjorde ham elsket. Våre tanker og bønner går til Mandelas familie, vi skylder dem stor takk, fortsatte ham.

Ifølge Zuma sovnet Mandela stille inn i sitt hjem, omgitt av familien, klokken 20.50 torsdag kveld.

En av de største

Kort tid etter at nyheten ble kjent, begynte kondolansene og hyllestene å strømme inn fra hele verden.

Mandelas mangeårige kollega i kampen for de svartes rettigheter i Sør-Afrika, biskop Desmund Tutu, var blant de første til å hylle vennen.

– Da han kom ut av fengselet, oppdaget folk at han var alt de hadde håpet på og enda mer, sier Tutu.

– Han er uten tvil den mest beundrede statsmann i verden, og en av de største som noensinne har vandret på jorden, sier Tutu.

– Gigantisk forkjemper

FNs generalsekretær Ban Ki-moon kaller Mandela en gigantisk forkjemper for rettferdighet.

– Over hele verden har mange latt seg inspirere av hans uselviske kamp for verdighet, likhet og frihet, sier Ban.

– Han berørte våre liv på en dypt personlig måte, sier FNs generalsekretær.

Nobelkomiteen: En av de største i fredsprisens historie

Et av de største navn i fredsprisens lange historie. Slik beskrives Nelson Mandela av Den norske nobelkomité.

Det er 20 år siden Mandela selv fikk fredsprisen sammen med Frederik Willem de Klerk. Hans bortgang vil være i manges tanker når årets fredspris deles ut i Oslo rådhus førstkommende tirsdag.

I en uttalelse fra Nobelkomiteen hylles Mandela for å ha lagt grunnlaget for et nytt demokratisk Sør-Afrika.

– Hans virke har et budskap også i dag til alle som bærer ansvar for tilsynelatende uløselige konflikter: Selv de bitreste konflikter kan løses med fredelige midler, heter det i uttalelsen.

Modig

USAs president Barack Obama sier verden har mistet et av verdens mest innflytelsesrike og modigste mennesker.

– I dag har han dratt hjem, sier han.

Obama kan knapt tenke seg hvordan hans eget liv hadde vært uten Mandela som forbilde.

– En mann som tok historien i egne hender og som forente moral og rettferdighet, sier Obama.

– Gjennom sin standhaftige verdighet og ufravikelige vilje til å ofre sin egen frihet for andres frihet, har han forandret Sør-Afrika og rørt oss alle, sier han.

Storslått lys

Britenes statsminister David Cameron var også raskt ute med å hylle Mandela da nyheten ble kjent.

– Et storslått lys har sluknet i verden. Nelson Mandela var en helt i vår tid, skriver Cameron på Twitter.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius sluttet seg også til hyllesten.

– Med Nelson Mandela har Sør-Afrikas far dødd. Han var drivkraften for frihet og forsoning, sier Fabius, som omtaler Mandela som «en karismatisk kjempe».

Endret historien

Nelson Mandela endret historiens gang, både for sitt eget folk, for landet, kontinentet og verden, sier EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso.

Andre EU-ledere slutter seg til hyllesten av den sørafrikanske frigjøringshelten, som døde torsdag, 95 år gammel.

– Han var en av de største politiske skikkelser i vår tid, sier EU-president Herman Van Rompuy.

– Sør-Afrika har i dag mistet sin far, og verden har mistet en helt. Han har vært en kriger, en leder og en kilde til inspirasjon for så mange, sier presidenten i EU-parlamentet, Martin Schulz.

– Ga landet en regnbue av muligheter

Verden har mistet en mann som ga Sør-Afrika en regnbue av muligheter, sier Verdensbankens leder Jim Yong Kim.

– Han lærte verden at uansett hvilke synder som er begått, selv apartheids skrekkvelde, så må man tilgi, men ikke glemme, for å skape fred, sier han.

– Vi er ydmyke stilt overfor hans lederskap. Vi lar oss inspirere av hans vilje til forsoning. Han viste oss at grunnleggende endringer er mulige, sier Verdensbankens leder.

- Et forferdelig tap

Nelson Mandelas død er et forferdelig tap, ikke bare for Sør-Afrika, men for hele verden, sier Human Rights Watch.

– Mandelas liv illustrerer kampen for frihet, likhet og rettferdighet, alle helt grunnleggende menneskerettsidealer, sier menneskerettsorganisasjonens leder, Kenneth Roth.

– Hans død minner oss om hans unike, prinsippfaste og verdige lederskap, både i Sør-Afrika og ellers, sier Roth.

«En gammel venn»

Nelson Mandela var en gammel venn av det kinesiske folk, og han var elsket og respektert verden over, heter det i en kommentar fra kinesiske myndigheter.

– Han hedres ikke bare av det sørafrikanske folk som landsfader, men vant også respekt og kjærlighet fra folk verden over, sier en talsmann for kinesisk UD, Hong Lei.

Kina oversender sin dypeste kondolanse til den sørafrikanske regjeringen, det sørafrikanske folk og Mandelas familie.

Kina støttet ikke ANC i kampen mot apartheidstyret i Sør-Afrika, fordi de var støttet fra Moskva.

Kineserne støttet heller Den panafrikanske kongress (PAC), som var rivaler til ANC.

Først i 1998, fire år etter at Mandela ble valgt til president i Sør-Afrika, etablerte Kina diplomatiske forbindelser til landet.

- Lærte oss at vi kunne forandre verden

Nelson Mandela lærte oss at vi kunne forandre verden, sier fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.

Demokratiforkjemperen i Myanmar, som fikk Nobels fredspris i 1991, to år før Mandela fikk prisen, hyller den sørafrikanske frigjøringshelten som døde torsdag.

– Han fikk oss alle til å forstå at ingen skal straffes for hudfargen sin, for omstendigheter vi fødes inn i. Han fikk oss også til å forstå at vi kan endre verden, at vi kan endre verden ved å endre holdninger, ved å endre oppfatninger, sier Suu Kyi i sitt minneord.

– Han var et stort menneske som hevet standarden for menneskeheten, sier hun.

Vil savne en kjær venn

Tibetanernes åndelige leder Dalai Lama omtaler Nelson Mandela som en kjær venn som han vil savne.

Dalai Lama hyller Mandela som «en mann med mot, prinsipper og udiskutabel integritet».

– Den beste måten å hylle ham på, er å gjøre alt vi kan for å bidra til å fremme samhold mellom mennesker og arbeide for fred og forsoning slik han gjorde, sier Dalai Lama.

- En av de beste

Russlands president Vladimir Putin kaller avdøde Nelson Mandela en av de beste politikerne i moderne tid.

Statsledere over hele verden har hyllet Mandela siden det ble kjent at han døde torsdag kveld.

– Etter å ha gått gjennom vanskelige prøvelser sto han på til slutten i sin kamp for medmenneskelighet og rettferdighet, sa Putin.

Han kalte også Mandela for en av moderne tids beste politikere.

Dronning Elizabeth kondolerer

Britenes dronning Elizabeth mottok budskapet om Nelson Mandelas død med stor sorg og hyller den sørafrikanske frigjøringshelten.

– Dronningen ble svært trist da hun fikk budskapet om Nelson Mandelas død i går kveld. Han jobbet utrettelig for sitt lands beste, og hans ettermæle er det fredelige Sør-Afrika vi ser i dag, heter det i en uttalelse fra Buckingham Palace fredag morgen.

– Hennes majestet husker med stor hjertelighet sine møter med Mandela, og hun sender sine dypeste kondolanser til hans familie og til det sørafrikanske folk, heter det videre.

Også prins Charles hyller Mandela som en inspirerende leder og en stor mann.

– Mandela var selve legemliggjøringen av mot og forsoning. Med hans bortgang vil det ikke bare være et enormt tomrom i hans families liv, men også hos alle de sørafrikanerne og andre som har fått sine liv forandret av hans kamp for fred, rettferdighet og frihet, sier han.

En brobygger

Nelson Mandela talte palestinernes sak gjennom hele livet. Likevel hylles han av Israels ledere.

Både Israels president Shimon Peres og statsminister Benjamin Netanyahu har rost avdøde Mandela for hans lange arbeid for fred og forsoning, til tross for at han støttet palestinernes sak i Midtøsten.

– Fremfor alt var han en brobygger for fred og dialog som betalte en høy pris med alle årene han tilbrakte i fengsel. Han var en forkjemper for menneskerettigheter og jobbet aktivt mot rasisme og diskriminering, sier Peres i en uttalelse. Peres mottok fredsprisen i 1994, året etter Mandela.

Netanyahu kaller Mandela en visjonær og frihetskjemper som motsto å bruke vold.

– Han satte et personlig eksempel for landet sitt alle årene han var i fangenskap. Han jobbet hardt for å forsone partene i Sør-Afrika og lykkes ved å hindre at konflikten endte med vold, sier statsministeren.

Idrettsverden sørger over Mandela

Også idrettens verden er i sorg etter at Nelson Mandela døde. Han forsto idrettens symbolverdi bedre enn de fleste og brukte den til forsoning.

Sør-Afrika var bannlyst fra internasjonal idrett under apartheidregimet, mens Mandela i 27 år satt fengslet på Robben Island og andre steder. Etter løslatelsen i 1990 bidro han til at idrettsboikotten ble opphevet selv før regimeskiftet var fullført.

Sørafrikanere fikk delta i Barcelona-OL i 1992 og i kvalifiseringen til fotball-VM i 1994, men det var som Sør-Afrikas første svarte president at Mandela virkelig brukte idretten i det godes tjeneste.

Rugby var de hvites foretrukne idrett, og landslaget med kallenavnet Springboks («Springbukkene») var et symbol på mindretallets undertrykkelse av de svarte i landet. Mandela fortalte i sin selvbiografi at han og de andre fangene på Robben Island alltid håpet at Springboks skulle tape.

Det var derfor et bevisst valg da Mandela før og under rugby-VM på hjemmebane i 1995, året etter at han ble president, valgte å opptre som Springboks' største supporter.

Utenkelig

Han stoppet et forslag om å forby det forhatte Springbok-symbolet, han møtte spillerne og oppmuntret dem, og han møtte på kamp ikledd Springbok-trøye med lagkaptein François Pienaars navn.

På veien mot et sensasjonelt VM-gull skjedde flere ting som ville vært utenkelig rett før: Svarte sørafrikanere heiet på rugbylandslaget, og det overveiende hvite publikummet på Ellis Park i Johannesburg ropte Mandelas navn.

– Sport har kraft til å forandre verden, til å inspirere og til å bringe folk sammen slik få andre ting har, sa Mandela senere.

– Han var en sann statsmann, en mann som forsto at sport kan bygge broer, rive ned skiller og avsløre vår felles menneskelighet, sa IOK-president Thomas Bach fredag i en Twitter-melding.

Året etter rugbytriumfen var Mandela igjen leder av heiagjengen da landslaget i fotball, det svarte flertallets sport, vant afrikamesterskapet. Senere spilte han en helt avgjørende rolle da Sør-Afrika ble tildelt fotball-VM i 2010.

Hyllet

Mange var skeptiske, men det første VM i Afrika ble et av de mest velorganiserte noensinne. Mandela var da gammel og syk, men i forkant av finalen gjorde han sin siste offentlige opptreden, passende nok i Soccer City-stadion der han noen dager etter løslatelsen i 1990 talte til 100.000 mennesker.

Før avspark i VM-finalen ble han kjørt rundt på banen i en golfbil mens 90.000 mennesker jublet og ropte hans navn. Stemningen oversteg alt som fulgte i selve kampen.

– Den dagen ble han hyllet som folkets mann, en mann som hadde plass i deres hjerter, og det var et av de mest rørende øyeblikk jeg noensinne har opplevd, sa FIFA-president Sepp Blatter fredag.

FIFA flagget på halv stang fredag og besluttet at det skal avholdes ett minutts stillhet ved de neste internasjonale kamper. Mange idrettsfolk markerte sin sorg og respekt under konkurranser fredag. (NTB)

Mer fra Dagsavisen