Verden

Nord- og Sør-Korea skyter granater mot hverandre

OVER GRENSEN: Nord- og Sør-Korea skjøt mandag hundrevis av granater over den omstridte sjøgrensen mellom landene. Innbyggerne på to sørkoreanske øyer er sendt i tilfluktsrom.

Under en øvelse skjøt nordkoreanerne 500 granater, og rundt 100 av dem havnet på sørkoreansk side av grensen. Sør-Korea svarte etter om lag en halv time med å skyte over 300 granater over på Nord-Koreas side av sjøgrensen. Begge siders granater falt ned i sjøen.

– Noen av granatene som ble avfyrt av Nord-Korea, falt på vår side, og vår side svarte med ild, sier en talsmann for Sør-Koreas generalstab. Folk på de sørkoreanske øyene Yeonpyeong og Baengnyeong ble for sikkerhets skyld bedt om å gå i tilfluktsrom.

Kina ba mandag Nord- og Sør-Korea om å innstille skytingen og utvise aktsomhet.

Stengte farvann

Nord-Korea hadde noen timer før varslet en militærøvelse i området og gjort det klart at farvannet langs vestkysten nær grensa til Sør-Korea, var stengt. Sjøgrensen i Gulehavet går gjennom et svært følsomt område der det tidligere har vært korte, men blodige sammenstøt.

I november 2010 ble fire mennesker drept da nordkoreanske granater slo ned på Yeonpyeong. Denne episoden utløste frykt for åpen krig mellom Sør-Korea og Nord-Korea, som til stadighet hevder at landet trues av invasjon fra sør.

De siste ukene har Nord-Korea utført flere prøveskytinger av kortrekkende raketter. Dette betraktes ifølge nyhetsbyrået AFP som et svar på felles militærøvelser mellom Sør-Korea og USA, som finner sted hvert år og som i øyeblikket er i gang.

– Hensikten med skytingen er å true oss og øke spenningen både langs grensen i Gulehavet og på hele Korea-halvøya. At de varslet oss på forhånd, viser at de har fiendtlige hensikter, sa det sørkoreanske forsvarsdepartementets talsmann Wi Young-seop før skytingen begynte.

Ikke vanlig

Nord-Korea skyter med jevne mellomrom med artilleri til sjøs, men det er ikke vanlig at Sør-Korea blir varslet på forhånd. Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap er kanoner og soldater nylig utplassert ved Mirim-flyplassen nær den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang.

Mandagens skuddveksling kom etter at Nord-Korea i helgen truet med å gjennomføre «en ny type atomtest». Den lukkede kommuniststaten har tidligere foretatt tre kjernefysiske prøvesprengninger – i 2006, 2009 og 2013.

Nordkoreanerne skal være i gang med forsøk på å bygge en atomstridsladning som er liten nok til å kunne bæres av en ballistisk rakett. Sist onsdag prøveskjøt de to mellomdistanseraketter med lang nok rekkevidde til å ramme mål i Japan.

Mer fra Dagsavisen