Verden

Nød kan føre til ny krig

Livet i Gaza er blitt så uutholdelig at det kan eksplodere i en ny krig. I bakgrunnen har Norge forsøkt å mekle mellom Hamas og Israel.

Bilde 1 av 2

JAFFA (Dagsavisen): Ghazi er 33 år gammel og far til seks barn. Han bor i Gaza by, men har aldri forlatt den lille palestinske kyststripen. Han har ingen stabil inntekt, men sier at livet de siste månedene er blitt markant verre.

– Det blir bare verre og verre her. Aldri bedre. Beleiringen av Gaza ødelegger oss, forteller han på telefon til Dagsavisen. I gatene rundt ham ligger de grå ruinene etter den siste krigen mellom Hamas og Israel sommeren 2014. Store områder er fortsatt ikke gjenoppbygget.

Mer enn 1,8 millioner palestinere, de fleste flyktninger, bor på den smale kyststripen som kun er 41 kilometer lang og åtte kilometer bred. På innsiden styrer Hamas og ved grensegjerdene på utsiden venter nabolandene Israel og Egypt. Knapt noen får komme ut.

Les også: Vesten har nok med egne kriser, nødhjelpen uteblir

Elendighet

Ifølge Verdensbanken er hele 43 prosent av befolkningen arbeidsløs. 90 prosent av vannreservoarene er forurenset, mens strøm kun finnes rundt halvparten av døgnets timer. Også i Israel advarer enkelte at det har gått for langt.

Senest i forrige måned advarte toppoffiserer i det israelske militæret at nøden kan føre til en ny krig. Men Israel er i den uvante situasjonen at landets krigserfarne generaler er mer konfliktsky enn den politiske ledelsen under statsminister Benjamin Netanyahu. Regjeringen har ikke vært villige til å vedta lettelser i blokaden.

I mellomtiden skal Norge ha forsøkt å mekle mellom partene. Både egyptiske og israelske medier meldte tidligere i juli om et mislykket norsk forsøk på å få i stand en fangeutveksling mellom Israel og Hamas. Hamas holder fire israelere – to levende og to døde – i Gaza, mens Israel har 6.295 palestinske fanger i sine fengsler, inkludert 334 fra Gaza.

Selv understreker Hamas at gruppen har god kontakt med den norske regjeringen, men benekter likevel at partene var nær noen fangeutveksling.

– Dette er løgn, sier Ahmed Yosef, en av topplederne i Hamas, til Dagsavisen.

– Vi har kontakt med den norske regjeringen, men noen fangeutveksling kommer ikke på tale, sier han.

Det norske utenriksdepartementet vil ikke kommentere saken.

Stadig kontakt

Før utenriksminister Børge Brende kom til makten i 2013 var han sterkt kritisk til norske regjeringers dialog med Hamas. Etter at han selv inntok toppetasjen i UD har han forklart at noen dialog med Hamas ikke vil finne sted, men at kontakten på embetsmannsnivå vil fortsette. Felesteen, en Gaza-basert avis, meldte tidligere i år at Norges ambassadør i Beirut, Lene Lind hadde politiske samtaler med Ali Baraka, en Hamas-leder i Libanon.

Men i Gaza er det ikke bare Israel og Egypt som presser palestinerne til bristepunktet. Islamistene i Hamas har etablert et brutalt og undertrykkende regime. Palestinske Ghazi er redd.

– Støtten til Hamas har falt dramatisk, folk liker dem ikke lenger. Men ingen tør si noe kritisk offentlig. Vi er redde for dem. Men tro ikke at noen vil gjøre opprør. Det er det ingen som våger, sier han.

Kneblet kritikk

Hamas blir i det stille kritisert for å bruke ressursene på å grave lange angrepstunneler inn i Israel i stedet for å bygge opp den sivile infrastrukturen etter den siste krigen for to år siden. For å stoppe ethvert tilløp til offentlig kritikk, har islamistene henrettet flere av sine motstandere, hver gang som følge av heller tvilsomme rettsprosedyrer.

Ghazi har personlige kontakter innad i Hamas-gruppens toppledelse, han tror ikke at en militær konfrontasjon med Israel står på trappene. Årsaken er Tyrkia. Aldri har Hamas vært så isolert i regionen som i dag. Forholdet til de tradisjonelle støttespillerne Syria, Iran og delvis Saudi-Arabia, er i krise. Tyrkia fyller nå dette tomrommet. Den pro-islamske presidenten Recep Tayyip Erdogan har inngått et nært samarbeid med Hamas, men i juni inngikk Tyrkia og Israel også en avtale som gjorde slutt på deres seks år gamle politiske krise. En av følgene er at Tyrkia har lovet å presse Hamas til å unngå en ny militær konfrontasjon.

– Jeg ser ingen krig i sikte, men jeg ser heller ikke håp, sier Ghazi i Gaza.

Følg Dagsavisen på

og

!

Mer fra Dagsavisen