New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep

New Zealands regjering kjenner ikke til noen etterretningsinformasjon som knytter terrorangrepene på Sri Lanka til moskéangrepet i Christchurch.

Sri Lankas viseforsvarsminister Ruwan Wijewardene redegjorde tirsdag for nasjonalforsamlingen om den tidlige etterforskningen etter påskens terrorangrep. Han sa det er tegn på at angrepene ble utført som hevn for moskéangrepene på New Zealand 15. mars, melder Reuters.

Sikkerhetseksperter og analytikere tviler imidlertid på at det ville være mulig å planlegge et slikt samordnet angrep på så kort tid. Tre kirker og tre luksushoteller ble rammet av selvmordsbombere som slo til samtidig om morgenen første påskedag.

Les også: Tror terroren vil ramme turismen hardt: – Et voldsomt tilbakeslag (+)

– Tidlig stadium

– Vi har ikke fått noen offisielle henvendelser eller mottatt etterretningsrapporter som underbygger det som er sagt på Sri Lanka, sa New Zealands statsminister Jacinda Ardern på en pressekonferanse i Auckland onsdag.

– Etterforskningen på Sri Lanka er i et tidlig stadium. Vi har tatt et skritt tilbake for å la dem foreta sine undersøkelser, men vi har ingenting nå som underbygger det som er sagt, la hun til.

Wijewardene utdypet ikke hvorfor myndighetene mener det er en forbindelse mellom selvmordsangrepene der minst 321 mennesker ble drept i påsken, og skytingen som kostet 50 mennesker livet for en drøy måned siden.

IS-påstand

IS hevder å stå bak terrorangrepene og har publisert et bilde og en video av mennene som hevdes å stå bak. Sju av mennene er også navngitt. Den ytterliggående islamistgruppen har ikke kommet med beviser som kan bekrefte påstanden om at den står bak.

Myndighetene i Colombo mener det trolig var den lokale islamistgruppa National Thowheeth Jama'ath (NTJ) som sto bak, men statsminister Ranil Wickremesinghe erkjente tirsdag at noen av angriperne kan ha reist til utlandet før angrepet.

– Vi, og helt sikkert sikkerhetsapparatet, har en oppfatning om at det var utenlandske forbindelser, og noen av politiets bevis peker mot det. Så hvis IS hevder å stå bak, vil vi følge opp denne påstanden, sa Wickremesinghe ifølge BBC.