Verden

Netanyahu stilt for retten

Rettssaken mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu begynte omsider i går. Både dommerne og påtalemyndig­hetens advokater ankom med livvakter.

JERUSALEM (Dagsavisen): «Staten Israel mot Benjamin Netanyahu». Slik het det på permene i rettssalen i Jerusalem i går da statsministeren satte seg på tiltalebenken. Aldri tidligere i landets historie har en regjerende statsminister blitt stilt for retten.

Les også: Journalisten som splittet et land - en dag i april ble Joakim invitert til sin egen begravelse (Dagsavisen+)

Korrupsjonsanklager

Netanyahu er anklaget for korrupsjonsforbrytelser i tre ulike skandaler.

* I den første saken er han anklaget for å ha mottatt gaver til en verdi av flere hundre tusen kroner blant annet fra Hollywood-mogulen Arnon Milchan, mannen bak storfilmen Pretty Woman.

* I den andre saken er han anklaget for å ha søkt en hemmelig og ulovlig avtale med eieren av Israels største løssalgsavis Yedioth Aharonot. I bytte mot positiv pressedekning, skulle Netanyahu lansere en ny lov som ville undergrave en stor gratisavis, en konkurrent av løssalgsavisen.

* I den tredje saken skal han ha gitt markedsfordeler til et israelsk medieselskap til en verdi av flere hundre millioner kroner i bytte mot at deres nyhetsnettsted skrev pene og støttende artikler om Netanyahu.

Statsministeren sier selv han er uskyldig, og at han utsettes for en politisk heksejakt. Men påtalemyndigheten har sikret seg vitneerklæringer fra involverte som skal bekrefte mistankene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Frykter fengselsstraff

I rettssalen i går, og som alltid, forsøkte Netanyahu å signalisere at han ikke bryr seg og at han selvfølgelig vil vinne rettssakene. Men det er åpenbart at han ikke bare er bekymret – han er redd. Statsministeren risikerer en dom på flere år bak murene. Og bare i det siste året alene har Israel vært gjennom hele tre parlamentsvalg, to av dem utelukkende fordi Netanyahu håpet å få et flertall som ville kunne gi ham juridisk immunitet. Parlamentsvalgene har kostet skattebetalerne milliarder av kroner.

– Denne rettssaken er ikke myntet på meg, den er rettet mot hele høyresiden for å få fjernet oss fra makten, sa Netanyahu i retten i går.

Ifølge israelsk lov kan ikke en utnevnt statsråd som er stilt for retten fortsette i jobben. Men høyesterett i landet har besluttet at en folkevalgt statsminister ikke vil måtte trekke seg, ettersom det vil innebære at retten tilsidesetter velgernes «demokratiske ønske».

I et forsøk på å signalisere «business as usual» også i går, ankom Netanyahu rettssalen etter å ha avholdt sitt ukentlige regjeringsmøte med statsrådene. I møtet sendte han nok en advarsel til Iran, som før helgen truet Israel med en «endelig løsning», en terminologi hentet fra nazistenes ordbok.

– Enhver som truer med Israels ødeleggelse, setter seg selv i fare, sa Netanyahu.

Alle Netanyahus beslutninger vil fra nå av bli sett i ly av rettssakene. Skulle han gå til krig, vil mange mistenke at det er en avledningsmanøver. Det samme i diplomatiet eller landets økonomi, og med god grunn: Han har tidligere vist at han setter sine egne juridiske utfordringer over landets ikke så små problemer. I fjor utnevnte han en justisminister som selv sa at han så det som sin edleste oppgave å forsvare Netanyahu fra rettsvesenet.

Les også: Organisasjoner ber Søreide legge press på Israel

Truer dommerne

Sikkerhetsoppstyret ved rettssalen i Jerusalem i går var stort. Utenfor ventet flere av hans støttespillere iført israelske flagg. I flere år har mange av dem både truet og terrorisert Netanyahus motstandere, mens statsministeren selv har unngått å fordømme dem. I går truet de dommerne.

– Hvis dere så mye som rører et hår på Netanyahus hode, vil dere selv bli skadet, sa Karni Buzaglo, en av støttespillerne, til Israels radio.

Lederen for opposisjonen, Yair Lapid, anklaget Netanyahu for å drive Israel på randen av borgerkrig.

– Hatet Netanyahu sprer er farlig, og det er ingen tvil om at du forsøker å drive landet til en borgerkrig for å redde deg selv fra rettergangen, sa han i går.

Yair Weinreb, en journalist, sier israelerne nå er splittet.

– På den ene siden kan vi være stolte av å ha et demokrati der selv statsministeren blir stilt for retten. På den andre siden er det trist at vi har en statsminister som kan ha gjort det han er anklaget for, sa Weinreb.

Etter opplesningen av den 78 sider lange anklagen mot ham, skulle Netanyahu i går bare svare på om han forsto anklagene og om han anså seg som skyldig eller uskyldig. Men fra nå av vil Netanyahus advokater trolig søke å dra ut rettssaken så lenge som mulig. En politisk klokke tikker også.

Hestehandel?

Ifølge Netanyahus koalisjonsavtale med sin tidligere rival Benny Gantz, skal Netanyahu trekke seg som statsminister om 18 måneder, og overlate styret til Gantz. Netanyahu har aldri greid å vinne mer enn en tredel av stemmene i Israel, men hans politiske teft har likevel gitt ham muligheten til å danne koalisjoner. Og det alle spør seg om nå er om ikke Netanyahu har nok et kort i ermet.

Om 15 måneder er president Reuven Rivlin ferdig med sin sjuårsperiode i statsoverhoderollen, som er symbolsk og uten makt i Israel. Mange tror nå at Netanyahu vil søke en hestehandel – å la seg bli valgt til president i bytte mot at han trekker seg fra politikken. Presidentene i Israel har juridisk immunitet gjennom sine sjuårsperioder.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen