Verden

Netanyahu ber folk besinne seg etter nytt tenåringsdrap

JERUSALEM: Israels president Benjamin Netanyahu ber folk besinne seg etter at en palestinsk tenåring er drept, trolig som hevn for drapene på tre israelske tenåringer.

I en uttalelse onsdag, få timer etter at en palestinsk tenåringsgutt ble funnet drept i Jerusalem, oppfordret Netanyahu israelsk politi til så fort som mulig finne den eller de som står bak «dette avskyelige drapet».

Statsministeren oppfordrer samtidig alle parter om ikke å ta loven i egne hender og danne borgervernsgrupper.

Palestinernes president Mahmoud Abbas krever imidlertid at Netanyahu må fordømme bortføringen og drapet.

Nye sammenstøt

Israelsk politi har bekreftet at det ble funnet et lik i et skogholt i Vest-Jerusalem onsdag, men har ennå ikke formelt identifisert den døde. Men mye tyder på at det er en 16 år gammel palestinsk gutt fra Øst-Jerusalem, som ble meldt savnet noen timer tidligere.

Politiet i Jerusalem etterforsker nå drapet, og ifølge israelsk militærradio er det trolig snakk om et hevnangrep etter at tre israelske tenåringsgutter ble funnet drept tidligere i uken.

Nyheten om drapet på den palestinske tenåringen førte til nye sammenstøt mellom israelske soldater og palestinske ungdommer i Øst-Jerusalem.

– Ikke overrasket

Midtøsten-ekspert Hanne Eggen Røislien er ikke overrasket over at det kommer hevnangrep.

– Det er en lang tradisjon i israelsk sikkerhetspolitikk å gå hardt ut, og mye tyder på at det vil bli en opptrapping i sammenstøtene mellom israelere og palestinere, sier hun til NRK.

Røislien, som er førsteamanuensis ved Forsvarets ingeniørhøyskole, tviler imidlertid på at israelerne vil gå til like omfattende motangrep mot palestinske mål som de gjorde under krigen på Gazastripen i 2008-2009. Til det er situasjonen i regionen alt for usikker nå.

– Israel ønsker neppe å få en stor konflikt inn på eget territorium, sier Røislien til NRK.

– Radikalt bosettermiljø

De tre israelske tenåringsguttene som ble bortført fra den okkuperte Vestbredden 12. juni, ble mandag funnet døde like ved stedet der de forsvant. Tirsdag fulgte flere tusen mennesker dem til graven.

Ifølge Røislien var det neppe tilfeldig at de tre som ble bortført var bosettere på den okkuperte Vestbredden.

– Gjerningsmennene har tatt noen fra et miljø som er svært radikalt. Disse bosetterne tilhører en ganske ytterliggående gruppering som også tidvis er for å bruke ganske harde og voldelige midler overfor palestinerne, forklarer hun.

Drapene på de tre har vakt enormt sinne og løfter om hevn i Israel, og statsminister Benjamin Netanyahu var raskt ute med å anklage Hamas for drapene. Hamas på sin side nekter å ha noe med drapene å gjøre. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen