Verden

Nærmer seg Bagdad

IRAK: Opprørerne er nå bare 12 kilometer unna flyplassen i Iraks hovedstad.

Den islamske staten (IS) tok mandag kontroll over en militærbase i byen Hit vest i Irak. Fra området der gruppen er nå, like vest for flyplassen i Bagdad, har den tilstrekkelig artillerikapasitet til å blokkere områder av Bagdad, hevder en militæranalytiker overfor CNN.

Etter sammenstøt ved militærbasen i byen Hit vest i landet, tok det bare et par timer før en irakisk militærbase var under opprørsgruppens kontroll, melder avisa al-Mada Press.

Til tross for daglige luftangrep fra den amerikanskledede koalisjonens side, har IS tatt kontroll over nærmere halvparten av den syriske grensebyen Kobani og store deler av Iraks største provins, al-Anbar.

Ny strategi?

Tirsdag skal USAs president Barack Obama og militærledere fra over 20 land som deltar i koalisjonen mot Den islamske staten (IS) møtes i Washington for å diskutere en ny strategi for å bekjempe opprørsgruppen.

Det ventes at alle europeiske medlemmer av koalisjonen vil delta, inkludert Tyrkia og Saudi-Arabia.

Frankrike vil delta på strategimøtet, og president François Hollande oppfordrer «alle berørte land» til å bidra med våpen til dem som kjemper imot IS.

Det er første gang at så mange av koalisjonen land, som på papiret teller rundt 60 medlemsland, møtes for å diskutere sin militære strategi.

Nye framstøt

IS forsøker nå å gjøre videre framstøt i provinsen Anbar, ikke langt fra provinshovedstaden Ramadi. Det kan føre til at de gjenværende irakiske sikkerhetsstyrkene i den sunnidominerte provinsen blir avskåret fra resten av militæret, ifølge al-Mada Press.

USAs øverstkommanderende i Irak, general Ray Odierno, sier at det amerikanske forsvaret er overrasket over den militære kapasiteten til IS.

– Jeg vil si at vi ble overrasket over deres militære kapasitet. Det finnes det ingen unnskylding for, sier Odierno.

Svekket oljeproduksjon

Selv om luftangrepene ikke har ført til tilbaketrekking fra IS' side, har de målrettede luftangrepene mot oljeraffinerier ført til at opprørsgruppens oljeproduksjon har sunket fra rundt 70.000 fat per dag i sommer og til rundt 20.000 fat per i dag, viser en rapport som ble presentert av Det internasjonale energibyrået (IEA) tirsdag.

Samtidig har tyrkiske og irakisk kurdiske myndigheter slått hardt ned på IS' smuggling av råolje, som ifølge beregninger kan ha gitt den radikale gruppen en gevinst på mellom 1 og 3 millioner dollar, noe som tilsvarer mellom 6,5-20 millioner norske kroner.

IS er avhengig av bensin og diesel i sine krigshandlinger, og angrep mot oljeraffinerier som kontrolleres av gruppen, vil svekke deres militære kapasitet.

180.000 mennesker på flukt i Irak

Mer enn 180.000 irakere er på flukt fra byen Hit etter nye IS-angrep.

Fram til helt nylig hadde Hit i Sentral-Irak vært et trygt tilfluktssted, da etter tidligere masseflukter fra Ramadi, Fallujah og andre deler av Anbar-provinsen.

Et større angrep fra ekstremistene i Den islamske stat (IS) har derimot utløst en massiv flukt fra tilfluktsbyen. I alt 180.000 irakere skal ha forlatt Hit gjennom helgen, opplyser FNs høykommissær for flyktninger (UNCHR).

Før helgens fremstøt hadde over 100.000 fra Anbar-provinsen inntatt Hit – som ligger 180 kilometer fra Bagdad.

Samtidig med kaoset i Sentral-Irak opplever Nord-Irak en bølge av syriske flyktninger fra Kobane i Syria, via Tyrkia.

Rundt Kobane er situasjonen fortsatt svært spent, og et økende antall mennesker – som først søkte tilflukt i de tyrkiske grenseområdene – inntar nå Nord-Irak i den kurdiske regionen Dohuk. (NTB)

Tyrkiske jagerfly bombet kurdiske mål

PKK bekrefter at tyrkiske jagerfly har bombet geriljaen sørøst i Tyrkia og anklager regjeringen i Ankara for å ha brutt våpenhvilen.

Luftangrepene mot Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), som tyrkiske myndigheter betegner som en terrorgruppe, skjedde sent mandag kveld, melder den tyrkiske avisa Hurriyet tirsdag.

– F-16 og F-4-jagerfly slapp en rekke bomber på PKK-mål, skriver avisa.

Luftangrepene skjedde etter at geriljasoldatene hadde angrepet den tyrkiske militærposten i Daglica i Hakkari-provinsen i tre dager med granater, raketter og maskingevær, ifølge Hurriyet. PKK anklager imidlertid regjeringen for å ha brutt våpenhvilen.

– Disse angrepene har brutt våpenhvilen, heter det i en uttalelse på PKKs militære fløys nettside tirsdag.

Det hevdes at ingen soldater ble drept eller såret i angrepene i Hakkari, som ligger i nærheten av grensen til Irak.

– Tyrkia bistår IS

Våpenhvilen ble inngått etter over 20 år med væpnet konflikt. Den kurdiske befolkningen anklager Tyrkia for å hindre dem i å bistå kurdere i Syria i kampen mot Den islamske stat (IS), og det har den siste tiden vært voldsomme protester mot regjeringen i Ankara.

Flere hevder også at Tyrkia hjelper IS i kampen mot den kurdiske YPG-militsen, som er den væpnede fløyen til partiet PYD i Syria.

YPG har i flere uker kjempet en desperat kamp mot IS-opprørerne som forsøker å erobre grensebyen Ayn al-Arab, som heter Kobani på kurdisk og ligger rett ved Syrias grense til Tyrkia.

Vanskelig balanse

Den USA-ledede koalisjonen har en rekke ganger bombet IS-stillinger i og rundt byen for å bistå kurderne i kampen mot IS. USAs president Barack Obama har erklært krig mot IS i Irak og Syria, men YPG-militsen har nære bånd til PKK, som også USA anser for å være en terrororganisasjon.

Tyrkia kan ikke vente seg en fredsløsning med kurderne dersom byen Ayn al-Arab faller, advarte PKK senest mandag.

Nærmere 200.000 mennesker har flyktet til Tyrkia som følge av kampene i området rundt Ayn al-Arab.

Våpen fra Irak til Syria

Tirsdag kom det også meldinger om at kurderne i Nord-Irak, som får våpenstøtte av blant andre USA, har levert militær hjelp til kurderne ved Syrias grense til Tyrkia.

– Vi hjalp dem på nær sagt hvert eneste plan. Vi sendte dem hjelp, også militær, sier Hamid Darbandi, som har ansvaret for syrisk-kurdiske anliggender i den kurdiske regionalregjeringen i Nord-Irak.

Våpnene sitter imidlertid fast nordøst i Syria fordi Tyrkia nekter å åpne opp en korridor, opplyser Alan Othman, talsmann for det syrisk-kurdiske militærrådet nordøst i Syria.

– Det er en symbolsk forsendelse som har blitt igjen i Jazeera, sier Othman, som bruker den kurdiske betegnelsen på det nordøstlige Syria.

Statsministeren orientert

De tyrkiske angrepene mot PKK denne uken er de første betydelige luftangrepene mot gruppen siden våpenhvilen ble inngått da en fredsprosess ble innledet for to år siden. En ikke navngitt sikkerhetskilde bekreftet tidligere tirsdag overfor nyhetsbyrået AFP at tyrkiske fly bombet PKK-baser sørøst i Tyrkia.

Det tyrkiske militæret har hittil ikke kommentert saken, men generalstaben skriver i en uttalelse at de «umiddelbart åpnet ild som strengeste form for reaksjon» på angrepet, skriver den tyrkiske avisa Hurriyet. (NTB)

Mer fra Dagsavisen