Dalai Lama. FOTO: AP/NTB SCANPIX

– Nekter Dalai Lama visum

FREDSPRISMØTE: Dalai Lama får ikke visum for å delta på et møte med andre vinnere av Nobels fredspris i Sør-Afrika i oktober, ifølge en talskvinne for tibetanernes åndelige leder.

Den sørafrikanske regjeringen formidlet over telefon at de ikke ville være i stand til å innvilge visum, fordi de ikke vil forstyrre forholdet mellom Kina og Sør-Afrika, sier Nangsa Choedon til nyhetsbyrået AFP.

Avslaget kan føre til en boikott av det årlige arrangementet, sier en talsmann for den sørafrikanske fredsprisvinneren Desmond Tutu.

– Jeg har hørt at hvis Dalai Lama ikke får komme inn i landet, har andre gjester sagt at de ikke vil komme, sier Roger Friedman.

Gorbatsjov gjest

Møtet arrangeres av stiftelser som representerer fire sørafrikanske prisvinnere – Tutu, Nelson Mandela, F.W. de Klerk og Albert Luthuli. Sammen med de eneste nålevende av de fire – Tutu og de Klerk – har 13 andre fredsprisvinnere og åtte organisasjoner bekreftet at de vil delta på møtet, ifølge arrangørene.

Blant de utenlandske prisvinnerne som har varslet sin ankomst er den tidligere presidenten i Sovjetunionen, Mikhail Gorbatsjov.

Choedon sier at hun ikke enda har fått en skriftlig bekreftelse på at søknaden om visum er avslått, men at dersom dette bli bekreftet, vil det være den tredje gangen på fem år at Dalai Lama nektes visum for å besøke Sør-Afrika.

Anklages for valgkamp

Kina, som anklager Dalai Lama for å drive en skjult valgkamp for Tibets uavhengighet, bruker stadig sin voksende økonomiske og politiske innflytelse til å legge press på regjeringer verden rundt for å begrense deres kontakt med tibetanernes åndelige leder.

En talsmann for den tidligere sørafrikanske presidenten de Klerk sier han ikke tror at en boikott av møtet vil være riktig respons.

– Det beste vil være å komme til møtet og feire 20-årsjubileet for vårt demokrati, og deretter fremsette synspunkter som ønskes å gjøres kjent, under møtet, sier Dave Steward.

Nobel-møtet arrangeres for 14. gang i år. (NTB)