Verden

Nekter å gi seg

DONETSK: De prorussiske demonstrantene øst i Ukraina sier de ikke vil gi seg før regjeringen i Kiev har gått av. De føler seg ikke bundet av avtalen som er inngått mellom Russland og Ukraina.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Ukrainas utenriksminister Andrij Desjtsjytsja undertegnet torsdag en avtale hvor det ble fastslått at de prorussiske gruppene må gi fra seg våpnene og forlate de offentlige kontorene de har okkupert i flere byer øst i Ukraina. I bytte mot dette skal de få amnesti.

Men ifølge Denis Pusjilin, en av lederne for de prorussiske separatistene, er det ikke aktuelt å tre til side før den nye regjeringen i Kiev gjør det samme.

– Først må statsminister Arsenij Jatsenjuk og president Oleksandr Turtsjynov forlate bygningene som de selv har holdt under ulovlig okkupasjon siden statskuppet, sier Pusjilin.

Han understreker at separatistene ikke er underlagt russerne.

– Lavrov undertegnet ikke noe på vår vegne, han undertegnet på vegne av Russland, sier Pusjilin.

Venter eskalering

Også i Kiev fikk den nye avtalen en lunken mottakelse. Ifølge Jatsenjuk er det lite som tyder på at avtalen vil holde.

– Jeg har ikke høye forhåpninger, ettersom jeg ikke stoler på russerne, sa han torsdag.

Pusjilin forteller at separatistene nå har begynt å forberede en folkeavstemning om løsrivelse fra Ukraina som etter planen skal holdes 11. mai. En lignende folkeavstemning ble holdt på Krim før halvøya ble annektert av Russland.

– Vi venter en eskalering av konflikten, sier Pusjilin.

Ukrainske sikkerhetsstyrker melder på sin side at militæroperasjonen mot de væpnede prorussiske gruppene vil fortsette så lenge gruppene nekter å gi seg.

Men de ukrainske soldatene har hittil vært svært tilbakeholdne med å aksjonere mot separatistene, etter alt å dømme av frykt for at det skal gi Russland et påskudd for å gå inn militært.

Dialog

Ifølge avtalen fra Genève skal det nå settes i gang en nasjonal dialog i Ukraina hvor alle regioner skal delta. Det varsles også grunnlovsendringer.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, skal få en sentral rolle i å bistå ukrainske myndigheter og lokalsamfunn med å gjennomføre tiltakene de neste dagene, ifølge avtalen.

Partene er også enige om nødvendigheten av et økonomisk stabilt Ukraina og er beredt til å diskutere ytterligere støtte til landet.

Lavrov gjentok for øvrig Moskvas oppfordring om å desentralisere Ukraina og ta hensyn til behovene til den store russisktalende minoriteten i landet. Han hevdet at Russland ikke har noe ønske om å sende soldater til det østlige Ukraina.

Avviser innblanding

Også Russlands president Vladimir Putin fastholdt torsdag at han ikke hadde noe ønske om å sende soldater til Ukraina. Men han lot det skinne igjennom at dette er noe Russland vil kunne gjøre, hvis det i deres øyne blir nødvendig.

Samtidig avviste Putin kategorisk påstandene om at russiske soldater har vært aktive i separatistaksjonene øst i Ukraina.

Ukraina mener på sin side å ha beviser for at væpnede prorussiske demonstranter som har tatt kontroll over en rekke offentlige kontorer øst i landet, i virkeligheten er profesjonelle russiske soldater.

På Krim aksjonerte soldater uten insignier på en lignende måte før annekteringen.

Mer fra Dagsavisen