Verden

Nedgangstidene snur for Hellas

OPPTUR: Det går bedre for Hellas, mener greske myndigheter og internasjonale eksperter. Og i Aten er det noen som har fått en opptur.

ATEN (Dagsavisen): - Vi har vår eget sted nå, takk gud, ler Evi Kontopoulou (28).

Sist Dagsavisen møtte henne og kjæresten Kostas Savvatakis (30) bodde de med moren til Savvatakis i Aten. Nå leier de en egen leilighet i en rolig boliggate med appelsintrær. Moren bor ikke langt unna, men også Savvatakis er glad for endelig å ha flyttet ut av barndomshjemmet.

I juni 2012 gikk Kontopoulou på arbeidsledighetstrygd og Savvatakis studerte og jobbet samtidig fulltid på et sykehus for å få ting til å gå rundt. Den økonomiske og politiske krisen i Hellas var på sitt mest dramatiske. Det var nettopp blitt avholdt parlamentsvalg nummer to på like mange måneder da det første ikke greide å produsere en regjering. Trusselen om å bli kastet ut av eurosonen lå som en mørk sky over Hellas.

Kontopoulou og Savvatakis var i dårlig humør. De hadde ingen tro på at situasjonen i hjemlandet ville bli noe bedre i nær framtid og begge forsikret at de skulle forlate landet så fort sjansen bød seg.

Hvordan går det nå?

Nesten to år senere er de fortsatt i Aten, de har hver sin fullførte mastergrad, begge er i jobb og de har mer fritid enn før. De har leilighet og bil.

Når husleien på 2.500 kroner (300 euro) er betalt sitter de igjen med om lag 5.700 kroner (700 euro) til sammen til annet forbruk.

- Vi tjener ikke mye, men vi har likevel vært heldige sammenlignet med mange, sier Kontopoulou og byr på kaffe fra espressomaskinen i den lyse toromsleiligheten.

- Men det betyr ikke at krisen er over. Landet har fortsatt de samme problemene som sommeren 2012, og mye er blitt verre. Store lønnskutt har gjort at alle har mindre å bruke samtidig som det er blitt dyrere å leve på grunn av alle de nye skattene, sier Savvatakis.

- Ja, det har til og med kommet en egen skatt for mobiltelefoner, sier Kontopoulou og ler.

- Det finnes så mye rart i dette landet.

Snuoperasjon

Etter valget sommeren 2012 fikk de to tidligere hovedkonkurrentene konservative Ny Demokrati og sosialdemokratiske Pasok til slutt avblåst regjeringskrisen og stablet en svak koalisjonsregjering på beina. Statsminister Antonis Samaras lovte å bringe landet ut av krisen, men det var mange som tvilte. Regjeringen ble spådd en kort levetid, men den sitter fortsatt. Og nylig kunne Samaras skryte av at Hellas for første gang på flere år, går med overskudd. Den massive snuoperasjonen får ros blant internasjonale økonomer.

I Aten har dagliglivet vendt tilbake. I morgenrushet haster menn i stramme dresser og kvinner i høye hæler til T-banen på vei til jobb og på kveldene er uterestaurantene fulle.

Da Giorgos Pagidas (34) snakket med Dagsavisen i juni 2012 mente han landet ikke bare hadde feilet økonomisk, men også politisk, sosialt og etisk. En ny regjering var ikke svaret på landets problemer, i stedet må det et systemskifte til. Åtte måneder tidligere hadde han mistet jobben i et IT-selskap og han var glad han bare hadde seg selv å forsørge.

Pagidas gikk arbeidsledig i ett år, men rett før arbeidsledighetstrygden på 3.300 kroner (400 euro) i måneden gikk ut, fikk han en ny jobb i et annet IT-selskap der han fortsatt jobber.

- Jeg føler meg veldig heldig. Jeg jobber med det jeg er interessert i, lønnen er god, jeg blir betalt når jeg skal og det er masse å gjøre, sier han.

Flytter til foreldrene

Mange av dem som har jobb sliter med at lønnsutbetalingene er forsinket og at det er for lite å gjøre. Det gjelder blant annet Pagidas‘ egen far som jobber som snekker. De siste månedene har faren kun jobbet én dag i uka fordi firmaet han jobber for, får så få oppdrag, dermed krymper lønnen tilsvarende. Moren hans jobber ikke. Familiens vanskeligheter gjør at Pagidas ikke lenger bare har seg selv å tenke på. Nå har han bestemt seg for å si opp sin egen leilighet som han har bodd i alene i flere år og flytte hjem til foreldrene for å hjelpe dem med leien og levekostnader.

- Ting er blitt mye bedre for meg, jeg har ingenting å klage over, men det er mange andre som har fått det verre, sier han.

- Krisen i landet er ikke over selv om statsbudsjettet ser bedre ut.

Bryr seg bare om målet

Statsminister Samaras lover at 2014 skal bli så mye bedre. Da EUs finansministre besøkte Aten i forrige uke var også de fornøyde med det de så. Hellas har gjort så stor framgang at landet har gjort seg fortjent til en ny låneutbetaling på nesten 70 milliarder kroner fra kriselånet på totalt nesten 2.000 milliarder kroner (240 mrd. euro).

Politisk analytiker George Tzogopulos i tenketanken ELIAMEP i Aten mener det er to måter å se på situasjonen i Hellas i dag. Den ene er myndighetenes optimistiske versjon som handler om at Hellas er på ut av krisen og kan få tilgang til internasjonale lånemarkeder igjen, den andre er folkets pessimistiske som handler om høyere arbeidsledighet og hardere kår, mener Tzogopulos.

- For de fleste vanlige borgere er situasjonen i dag mye verre enn i 2012, men på statsnivå ser det ut som Hellas leverer. Internasjonale eksperter er optimistiske nå fordi de bare ser at statsbudsjettet går i pluss, men de bryr seg ikke om hvordan dette har skjedd, at det skyldes store kutt i lønninger og pensjoner og høyere skatter, sier Tzogopulos.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen