Verden

Nasjonalister på frammarsj

EKSTREMISME: Mens kanonene smeller i Gaza, skjer det skremmende ting i Israel: Høyreekstremister har ­overtatt gaten, og folk som vil protestere mot krigen risikerer å bli banket opp.

JERUSALEM (Dagsavisen): Da den israelske regissøren Shira Geffen skulle introdusere sin nye film under en festival i Jerusalem i forrige uke, valgte hun å si noen ord om krigen. Hun startet med å lese opp navnene til fire palestinske gutter som akkurat hadde mistet livet på stranden i Gaza, drept av en israelsk bombe. Geffen ba folk i salen om å reise seg i ett minutts stillhet til deres minne. Reaksjonene lot ikke vente på seg, fra Israels ekstremhøyre til landets regjering. «Hun er en skam for den israelske staten», skrev Limor Livnat, som er landets kulturminister, på sin Facebook-side.

I storbyene Jerusalem, Haifa og Tel Aviv har en mobb av høyreekstremister regelmessig angrepet og banket opp folk som har villet demonstrere mot Gaza-krigen. Et mer militant og mindre tolerant Israel er i ferd med å vokse fram.

Redusert medfølelse

Ofte sies det at sannheten er krigens første offer. Men vel så raskt tapes noe like viktig - evnen til å se mennesket på den andre siden. Etter hvert som palestinske raketter har regnet ned over Israel, og over 70 prosent av landets befolkning har tilbrakt tida i bomberom, er det få som i dag snakker om behovet for sympati, forståelse eller dialog. Støtten til krigen i Gaza er bred. Det er først og fremst kanonene som får snakke.

Tendensen mot en mer intolerant og voldelig politisk diskurs startet for mer enn 20 år siden, da Oslo-prosessen kom i gang, og toppet seg med attentatet mot daværende statsminister Yitzhak Rabin. Blant dem som var ivrigst i hetsen da, var dagens statsminister Benjamin Netanyahu.

Avraham Burg, en tidligere Arbeiderparti-politiker og leder av Knesset, Israels parlament, advarte før krigen om farene ved ikke å forstå den andre siden. «Vi er ute av stand til å forstå lidelsene til et samfunn, deres gråt. Vi har kidnappet framtida til en hel nasjon», skrev Burg i avisen Haaretz. Så kom artikler som advarte om at den hatpregede stemningen i Israel minnet om stemningen i Tyskland på 30-tallet.

Støtter regjeringen

Ayelet Shaked, en høyreekstrem politiker i Israels nasjonalforsamling, vekket oppsikt langt utover Israels grenser da hun skrev på sin Facebook-side at Israel må erklære krig mot «hele det palestinske folket, inkludert dets eldre og kvinner, dets landsbyer og byer». Tyrkias statsminister Recep Erdogan sammenligner uttalelsen med Adolf Hitlers tankegods.

Statsminister Benjamin Netanyahus regjering støtter seg på en rekke ekstreme, nasjonalistiske og rasistiske partier. Shaked kommer fra et slikt parti, Jødisk hjem, og landets utenriksminister Avigdor Lieberman leder et annet parti, Yisrael Beiteinu, som fremmer en klar antiarabisk politikk.

Det ekstreme hatet er likevel noe de fleste både på høyre- og venstresiden vil ta avstand fra. Samtidig ser man en ny trussel mot medmenneskeligheten i samfunnet og en ny bredere aksept for store dødstall på palestinsk side.

Mange i det politiske sentrum i Israel vil i dag forfekte at for å stoppe Hamas sine raketter mot landets byer, har en ikke noe annet valg enn å angripe der de palestinske geriljaaktivistene opererer - ofte midt blant sivile. Kritikere av okkupasjonen frykter aksepten for store sivile tap blant palestinerne er med på å sakte ødelegge samfunnet innefra.

Militærmakten

Krigen i Gaza er ikke over, men den har allerede ført til noe nytt: en voksende erkjennelse av våpenmaktens begrensning, også på høyresiden. Ødeleggelsene i Gaza er omfattende, men Israels hær bruker kun en brøkdel av sin styrke.

Tross Israels militære overlegenhet, har Hamas greid å etablere en strategisk gjensidig avskrekkingseffekt - de har ikke latt seg knekke, og de greier ennå å avfyre raketter mot Tel Aviv.

- Nå har alle de som sa at dette ville bli en piknik, at en ny okkupasjon av Gaza ville gå raskt, fått noe å tenke på, sier sentrumspolitikeren Nachman Shai.

Høyresiden i Israel avviser at landet er i ferd med å bli mindre humant. Intellektuelle på høyresiden mener Israels armé legger listen langt høyere enn NATO eller vestlige armeer når det gjelder tiltak for å beskytte sivile i krigssoner.

Fordømmer kritikere

Ifølge journalist Ben Dror Yemini er det ingen vestlige land som ringer opp bombemål og ber folk forlate stedet, sender tekstmeldinger til sivile, eller slipper flygeblader med advarsler om forestående invasjoner. Yemini mener at vestlig krigføring i Irak, Libya og Afghanistan de senere årene, og også NATOs bombardering av eks-Jugoslavia var langt mer brutal mot sivilbefolkningen enn Israels angrep i Gaza.

Mens debatten pågår i Israel blir stadig flere palestinere drept i Gaza. Nesten en fjerde­del av de drepte er barn, ifølge FN. Til nå har nær 600 mennesker mistet livet, og over 3.000 mennesker blitt såret.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen