Verden

Nasjonalist ville gjøre som Breivik

Polsk politi har pågrepet en høyreekstrem mann som ville utløse en bombe. Forbildet skal ha vært Anders Behring Breivik.

Bilbomben på fire tonn skulle plasseres utenfor nasjonalforsamlingen i Warszawa.

Ifølge kilder med nær kjennskap til etterforskningen hadde mannen planer om å kopiere flere av metodene som ble brukt av Breivik under terrorangrepet i Oslo 22. juli.

Fremmedfiendtlige motiver

– Den mistenkte tilhører ikke en politisk gruppe eller et parti. Han hevder at han handlet ut fra nasjonalistiske, antisemittiske og fremmedfiendtlige motiver, opplyste Piotr Krason fra polske påtalemyndigheter på en pressekonferanse tirsdag.

Mannen skal ha planlagt å utløse en bilbombe på fire tonn utenfor nasjonalforsamlingen i Warszawa. Han har allerede utført en prøvesprengning, som politiet har videoopptak av.

Angrepet skal muligens ha vært planlagt å finne sted på et tidspunkt da både landets president og statsminister ville vært til stede i bygningen.

Lager med eksplosiver

Påtalemyndigheten opplyser at den mistenkte mannen arbeider for et universitet i byen Krakow sør i landet. Han skal ha skaffet seg et lite lager med eksplosiver, våpen og fjernstyrte utløsere, og han skal også ha forsøkt å rekruttere flere personer til å gjennomføre planen.

Et videoopptak viser ifølge politiet prøvesprengningen som mannen gjennomførte, og som laget et stort krater i bakken. Mannen skal også ha drevet undersøkelser i nabolaget rundt nasjonalforsamlingen Sejm.

Polen har aldri blitt utsatt for terrorangrep i sin moderne historie, men befolkningen er dypt splittet mellom de som kjemper for liberale verdier og de som mener at landes myndigheter neglisjerer landet katolske røtter og verdier og gir etter for utenlandsk innflytelse.

Demonstrerte

Tidligere i november samlet høyrenasjonalister seg i hovedstaden Warszawa for å demonstrere mot myndighetene. Protesten utartet idet demonstrantene kastet stein mot politiet.

Mer fra Dagsavisen