Verden

Nancy Pelosi er USAs mektigste kvinne

Nancy Pelosi (78) skal fronte opposisjonen mot Trump når hun gjør comeback som speaker i Representantenes hus og igjen blir USAs mektigste kvinne.

Veteranen fra Demokratene blir også amerikansk politikks tredje mektigste etter presidenten og visepresidenten, etter at hun i går inntok jobben hun har hatt før, som speaker i Representantenes hus.

Hun skal lede Representantenes hus idet det fylles med rekordmange kvinnelige representanter: 102 kvinner inntar Huset som et resultat av valget i november.

Les også: Analyse: Reddet av grasrota - hva nå?

Comeback

USAs 116. Kongress ble samlet for første gang i går, og Demokratene går inn i en avgjørende periode etter at de har fått flertall igjen i Representantenes hus. Mens Republikanerne fortsatt har flertall i Senatet, håper Demokratene de to neste årene under Donald Trumps presidentskap å få mer politisk gjennomslag gjennom flertallet i Huset.

Det blir beskrevet som et imponerende comeback når Nancy Pelosi nå får den mektige posisjonen igjen. Hun ble den første kvinnelige speaker i 2007, men det varte da kun i fire år, før Demokratene mistet flertallet i Huset.

Første utfordring blir å løse den fastlåste situasjonen rundt budsjettet, som har ført til at deler av USAs statsapparat har vært stengt siden 22. desember, siden Trump nektet å godkjenne statsbudsjettet fordi det ikke var satt av penger til muren mot Mexico.

Les også: Hun er 29 år gammel og kalles Demokratenes nye håp

Møtte motstand

Pelosi er respektert og beundret, men møtte likevel motstand i eget parti fra en gruppe på 16 demokrater som forsøkte å unngå at hun ble speaker igjen. De mente man måtte vise fornyelse og overlate makten til en yngre generasjon.

Pelosi har i årevis vært et yndet mål for Republikanerne, som har brukt millioner av dollar på negativ kampanje mot henne. Blant annet har hun blitt kritisert for helsereformen under president Obama, som Pelosi jobbet hardt for og som er dypt upopulær særlig blant republikanske velgere.

Les også: Strides om Pelosi

California

Pelosi vokste opp i et italiensk-amerikansk politikerhjem i Baltimore på østkysten. Som datter av en kongressmann var hun tett på politikken tidlig. Hun flyttet senere til California, der hun var hjemmeværende med fem barn, men samtidig aktiv innen partiet ved siden av.

Først i 40-årene, i 1987, ble hun valgt som representant i Kongressen første gang, og der har hun vært siden. I dag representerer hun et distrikt i San Francisco som er en av de sikreste demokratiske valgkretsene i hele USA.

Les også: – Dette valgresultatet vil endre politikken på lang sikt

Må håndtere Trump

Pelosi sies å være hardtarbeidende og svært organisert, og i en alder av nær 80 holder hun et høyt tempo med lange arbeidsdager fra tidlig morgen til sent på kveld.

Nå blir håndteringen av president Trump hennes største utfordring.

– Dersom hun kan bli personen som huskes for å holde Trump ansvarlig og ikke lar ham komme med fakta som ikke er fakta, hvis hun kan være den som bare sitter der rolig og holder føttene hans mot ilden, er det på mange måter minst like viktig som noe annet hun gjør, sier Jennifer Lawless, ekspert på kvinner i politikk ved Virginia-universitetet, til The New York Times.

Les også: Hvem av dem kan slå Trump i 2020? Her er mulige demokratiske kandidater

Mer fra Dagsavisen