Situasjonen er kaotisk på filippinene etter tyfonen Haiyan, og det er ventet enda mer regn og vind. FOTO: NTB SCANPIX

Nå tar sykdom mange liv

HASTER: Mens hjelpesendingene er på vei, kan en ny runde med dødsfall komme på grunn av infeksjoner og sykdom. Faren er dermed ennå ikke over for tusener av overlevende etter katastrofen.

Fem dager etter tyfonen har mange ofre ennå ikke fått hjelp. Britiske og amerikanske krigsskip med nødhjelp er på vei, og stadig flere penger og utstyr blir nå sendt fra nabolandene og resten av verdenssamfunnet. Men for ofrene etter tyfonen Haiyan er det nå en kamp mot klokka: Det fryktes sykdomsutbrudd, og et nytt kraftig uvær kan være på vei før mye av hjelpen er kommet fram til øyene som er rammet.

 

Les også: 4,4 millioner barn berørt av tyfonen

 

Stivkrampe

- Vi frykter nye dødsfall på grunn av infeksjoner, sier president Meinie Nicolai i Leger uten grenser til CNN.

Svært mange av de overlevende har trolig sårskader, og noe av det man frykter er at disse får stivkrampe, en sykdom i nervesystemet som forårsaker kramper. Det skyldes tetanusbakterier som finnes i jord, skitt og gjødsel, og kan smitte gjennom sår som forurenses.

Vaksinering mot tetanus blir derfor en viktig innsats framover. Leger Uten Grenser har identifisert kun ett eneste sykehus i Tacloban som fortsatt fungerer, og vil nå støtte dette sykehuset med folk, utstyr og medisinske forsyninger.

Men også andre sykdommer truer. Vannmangelen er en av hjelpeorganisasjonenes største bekymringer. Mangel på rent vann kan føre til diaré, noe som er ekstremt farlig, særlig for små barn.

Stadig flere mennesker er nå allerede begynt å bli syke i den hardt rammede byen Tacloban forteller Thord Dahl i organisasjonen Skandinavisk barnemisjon.

- Det er stor fare for sykdomsutbrudd nå. Folk drikker alt vann de kommer over. Og det har regnet i hele dag, så folk blir kalde og får lungebetennelser, forteller Dahl på telefon fra Manila til NTB.

- Situasjonen kunne knapt blitt verre, men det har den blitt, sier han.

Som i alle slike katastrofer er faren svært stor i etterkant for sykdommer. Men Filippinene består av over 7.000 øyer, og Haiyan har gjort framkommeligheten ekstremt vanskelig.

 

Nytt uvær?

I dag er det fem dager siden tyfonen Haiyan rammet, men fremdeles er det mange som ikke har fått hjelp. Men FN setter nå fart på nødhjelpsarbeidet gjennom sine organisasjoner. I tillegg sender USA hangarskipet USS George Washington og flere andre militære fartøy. Hangarskipet har et mannskap på 5.000 og mer enn 80 fly om bord, og kan produsere 1,5 millioner liter ferskvann daglig i tillegg til å være en plattform for helikoptre og fly som skal settes inn i hjelpearbeidet. Storbritannias statsminister David Cameron opplyser at deres marinefartøy HMS Darling vil være på plass innen fem dager, og at de bidrar med ingeniører og førstehjelpsekspertise.

Men hjelpemannskapet har et pågående uvær å hanskes med, og dette kan bli verre innen få timer.

- Regnet gjør det vanskelig for biler å komme fram selv i de områdene der bruene er intakt, sier Bernard Kerblat i UNHCR.

- Den andre dårlige nyheten er at inne de neste timene kan det komme en tyfon til, sier han til BBC.

Tallet på personer som fryktes omkommet har lenge vært anslått til 10.000-12.000, men i går modererte Filippinenes president, Benigno Aquino, dette til 2.000 til 2.500, overfor CNN.

 

Opprørsgrupper

Midt oppi tragedien er det grupper i Filippinene som ser seg tjent med å utnytte situasjonen.

Landet har flere opprørsgrupper, og væpnede grupper og kriminelle som plyndrer nødhjelpssendinger i de katastroferammede områdene, har blitt et så stort problem at myndighetene i landet har måttet utplassere tusenvis av soldater for å passe på bilene med hjelpeforsyninger og sørge for ro og orden.

To væpnede opprørere ble drept av filippinske regjeringssoldater da de forsøkte å rane en bilkolonne med nødhjelp som var på vei til Tacloban.

asne.gullikstad@dagsavisen.no