Verden

Nå står Europa for tur

«Merkozy»-alliansen er brutt. Nå vil François Hollande kjempe for mer vekst og mindre kutt.

PARIS (Dagsavisen): - Dere er mye mer enn et folk som ønsker forandring. Dere er allerede en bevegelse som er i ferd med å reise seg i hele Europa, kanskje i hele verden, proklamerte François Hollande da han endelig møtte de jublende massene nærmere klokken ett natt til i går på Bastille-plassen i Paris.

Hollande ønsker mer vekt på tiltak for økonomisk vekst i et Europa der det strammes inn mer og mer for hver uke. Seiersrusen blant sosialistene i Frankrike har knapt lagt seg før Frankrikes nye president nå må møte alvoret i Europa.

Til Berlin

Det er Berlin som står for tur på det aller første utenlandsbesøket som president for François Hollande. Der vil han om kort tid møte Angela Merkel, som tilsynelatende var så samkjørt med avgåtte president Nicolas Sarkozy at de til slutt ble kalt «Merkozy».

Hollande har argumentert for en reforhandling av finanspakten for økt budsjettdisiplin i EU-landene. Men den kjempet Merkel og Sarkozy hardt for, og Merkel har sagt at det ikke blir aktuelt med noen reforhandling. Hollande ønsker også flere tiltak for å stimulere til økonomisk vekst og flere arbeidsplasser.

- Innstramming trenger ikke lenger være vår skjebne. Vi skal skaffe vekst og velferd - og dette er hva jeg skal fortelle våre europeiske partnere, først i Tyskland, sa Hollande i talen til folket.

Merkel snakket allerede valgnatten med Hollande og gratulerte ham med seieren.

Professor Raino Malnes, som følger fransk politikk tett, tror det skal mye til at Hollande får gjennom en reforhandling av avtalen.

- Det spørs om han kommer til å stå ved dette. Men han kan nok få gjennom mer eller mindre forpliktende erklæringer som signaliserer vilje til flere veksttiltak, sier Malnes til Dagsavisen.

Merkel sier nei

Kommentarer fra Angela Merkel de siste par ukene der hun har signalisert at hun er villig til å gjøre mer for å stimulere til økonomisk vekst i Europa, har ført til at Hollande tolker det som at hans ideer om veksttiltak begynner å få fotfeste i Europa. Også fra sjefen for Den europeiske sentralbanken, Mario Draghi, er det kommet lignende signaler.

Men noen reforhandling av EUs finanspakt er ikke aktuelt, fastslo Merkel i går:

- Vi er av den oppfatning at det ikke er mulig å reforhandle finanspakten. Den er ferdig forhandlet og undertegnet av 25 land, sa Merkel på en pressekonferanse mandag. Hun understreket at det gode forholdet til Frankrike vil bli videreført også med Hollande som president.

- Men vi snakker om to sider av samme sak. Framgang er bare mulig via solid økonomi pluss vekst, påpekte Merkel.

Tysk bevegelse

Det er blitt påpekt fra flere hold at det ikke er slik at Merkel og andre europeiske ledere ikke har villet høre snakk om vekst i det hele tatt, slik Hollande har sagt. Det har likevel skjedd en bevegelse, påpeker Vincent Martigny.

- Frankrike er en viktig aktør i den europeiske prosessen som de andre ikke kan ignorere. De kan ikke gå videre uten Frankrike, akkurat som man ikke kan gå videre uten de andre store landene, sier Martigny.

Men finansmarkedet har reagert med usikkerhet etter valget av Hollande.

- Det er et klart behov for å gi et løft til økonomisk vekst i Europa, men spørsmålet er hvordan man skal oppnå det uten å skremme investorer, sier fondsforvalter Christian Jimenez ved Diamant Bleu Gestion i Paris til nyhetsbyrået Reuters.

Etter Merkozy

Det personlige forholdet mellom Merkel og Hollande vil fungere bra, tror ekspertene.

- De er pragmatikere begge to, og selv om de politisk er i hver sin leir, er de ikke en mil fra hverandre, sier Raino Malnes.

Vincent Martigny påpeker at tidligere ledere fra de to landene har likt hverandre selv om de kom fra ulike politiske leirer.

- Se bare på Francois Mitterrand og Margaret Thatcher, og Mitterrand og Helmut Kohl, sier Martigny.

Mer fra Dagsavisen