Verden

Nå spiser de gress

SYRIA: En forstad rett utenfor Damaskus er så isolert at folk dør av sult, sier Amnesty. - Folk spiser gress for å overleve, sier en syrer som bor i nærheten.

JERUSALEM (Dagsavisen): Områder i utkanten av Damaskus er i dag beleiret av regimestyrker, og på innsiden dør folk av sult, advarer Amnesty International. Mens enkelte lever tilnærmet vanlige liv i hovedstaden, kjemper folk rett utenfor en kamp for å overleve.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen, går mødre rundt i gatene i Moadamiya al-Sham på leting etter mat de kan gi sine barn. Andre prøver å spise rett fra søppeldynga.

Satt musestille

Forstaden, bare noen få kilometer fra Damaskus, har vært beleiret i snart 12 måneder. Regimestyrkene blokkerer alle inn- og utfartsveier. I de siste åtte månedene får heller ikke mat eller medisiner komme inn til innbyggerne på innsiden.

Amnesty har nå fått tilgang til et vitnesbyrd fra en overlevende som greide å komme seg ut.

- Når du går ned gaten, ser du barn lete overalt for å finne noe å spise. Men de finner ingenting. Folk har sluttet å kaste restene, sier syreren til Amnesty.

- I et hus så jeg noen unge som satt musestille. Jeg spurte hvorfor, og de svarte: «Vi har ikke spist på to dager, og vi sitter stille for ikke å brenne kaloriene raskt, fortalte vitnesbyrdet.

I Damaskus kalles forstaden nå «sultens landsby», og både spedbarn og voksne dør der i dag av underernæring, sier Amnesty.

Livsfarlig

Den dystre virkeligheten på innsiden av den beleirede landsbyen blir bekreftet av en syrisk kilde Dagsavisen har vært i kontakt med. Hun bor fire kilometer unna, men sier det er livsfarlig å nærme seg. Da kan en bli skutt og drept av de syriske soldatene.

- Folk spiser gress, de må koke løv, det er ingenting igjen. Stedet er fullstendig isolert fra omverdenen. Du får nyheter i ny og ne når noen greier å flykte, forteller «Nadia» til Dagsavisen.

Av frykt for egen sikkerhet vil hun ikke ha sitt navn på trykk.

Moadamiya al-Shams blir beleiret fordi opprørsstyrker befinner seg på innsiden. Regjeringsstyrkene til president Bashar Assad greier ikke å erobre områdene, så i stedet prøver de å sulte dem ut. Amnesty fordømmer denne taktikken.

- Flere tusen mennesker befinner seg på innsiden. Det er fullstendig uakseptabelt å påtvinge sivilbefolkningen en slik kollektiv avstraffelse, sier Cilina Nasser, ansvarlig for Syria i Amnesty International.

- Folk inne i det beleirede området har ikke sett brød på mange måneder, fortsetter hun.

Evakuert

Tidligere denne måneden fikk Røde Halvmåne adgang til landsbyen, og evakuerte flere titall kvinner, menn og barn. Men selv utfarten ble bombardert, noe som raskt stoppet forsøkene på å få flere sivile ut av sultområdet.

Men Moadamiya al-Sham er ikke det eneste stedet der utsulting blir brukt som militærtaktikk. Også i den palestinske flyktningleiren Yarmouk i sørlige Damaskus, samt i nabolagene Qadam og Sbeineh sulter i dag sivile. Amnesty framhever også østlige Ghouta, som i august også ble angrepet med kjemiske våpen, som et kriseområdet preget av sult.

- Tusenvis av mennesker spiser av trærne eller lever på ett måltid om dagen, kanskje en tallerken ris. Folk lever på et absolutt minimum, sier Cilina Nasser.

- Folk i Syria dør nå av sult, understreker hun.

Vanlige liv

Andre lever, utrolig nok, helt andre liv i Syria. Kanskje som et tegn på hvor adskilte virkeligheter folk i Damaskus lever i. En annen kilde Dagsavisen har vært i kontakt med, benekter at regjeringen står bak noe galt.

- Terrorister holder til på innsiden av sultens landsby. Likevel prøvde regjeringen å få folk ut, sier «Nabil», som bor i en roligere del av storbyen.

- Her hos oss er alt som vanlig. Skole, universitet, jobb, restauranter, disko, alt er åpent, selv hvis det kommer en eksplosjon i ny og ne, sier «Nabil».

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen