Donald Trump har allerede før han har tiltrådt som president skapt betydelige bølger i forholdet til stormakten Kina. Stridens kjerne er Taiwan. FOTO: DREW ANGERER/NTB SCANPIX

– Nå legger Kina en slagplan

Ved å provosere Kina med Taiwan har Donald Trump spilt ut sitt trumfkort med én gang. Kina har fått tid til å legge en slagplan der alle virkemidler blir vurdert, sier Kina-ekspert.

 

Allerede før Donald Trump tiltrer som president, har han skapt høyspenning i forholdet til den andre globale stormakten.

Kina truer nå med å stanse samarbeidet med USA på flere områder hvis Donald Trump endrer USAs syn på forholdet mellom Kina og Taiwan. En talsmann for Kinas regjering sier Kina er «alvorlig bekymret» etter et TV-intervju Trump ga i helgen, der han sår tvil om USA vil holde seg til den såkalte «Ett Kina»-politikken, som USA har ført siden 1979. Politikken innebærer en aksept av at Taiwan er en del av Kina.

Les også: Trump skyter ned F-35

– Fått hakeslepp

– Kineserne har fått hakeslepp over at Trump har gått så hardt ut og at han bruker Taiwan som forhandlingskort. Er det noe som er en kjerneinteresse for Kina, og som Kina ikke rikker seg på, er det Taiwan, sier professor Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier til Dagsavisen.

Men at Trump kommer med dette nå, før han er blitt president, gir kineserne en fordel ved at de får tid til å vurdere sine mulige reaksjoner.

– Nå legger kineserne en slagplan der de vurderer alle virkemidler som kan komme til å bli nødvendige, sier Tunsjø på telefon fra Beijing.

Tunsjø har USA-Kina-relasjoner og USAs Taiwan-politikk som forskningsfelt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vil ikke bli diktert

Trumps oppsiktsvekkende uttalelser på TV-kanalen Fox i helgen kom etter en periode med stort internasjonalt oppstuss i etterkant av at Trump tidligere denne måneden tok imot en telefonoppringing fra Taiwans president Tsai Ing-wen, noe Kina reagerte sterkt på. Til sammen har det skapt stor usikkerhet og bekymring rundt hvordan forholdet mellom USA og Kina vil arte seg under Trumps presidentskap.

I intervjuet i helgen sa Trump at han ikke nødvendigvis vil følge «Ett Kina»-politikken.

– Jeg forstår fullstendig «Ett Kina»-politikken, men jeg skjønner ikke hvorfor vi må være bundet til «Ett Kina»-politikken med mindre vi gjør en avtale med Kina som omfatter andre ting, inkludert handel, sa Trump.

Han kritiserte Kina på en rekke punkter, og trakk fram at USAs økonomi tar skade av Kinas tollsatser, at Kina bygger seg opp militært i Sør-Kina-havet og at «Kina ikke hjelper USA med Nord-Korea».

– Jeg ønsker ikke å bli diktert av Kina, sa Trump.

Trump forsvarte også at han tok imot telefonsamtalen fra Taiwans president, som ringte for å gratulere Trump med seieren. Det var første gang på nesten 40 år at en amerikansk president eller påtroppende president har gjort det offentlig kjent at han har snakket med en taiwansk leder.

– Det var en telefon som kom til meg, det var ikke jeg som ringte. For å være helt ærlig syns jeg det ville være ganske respektløst ikke å svare, sier Trump.

Les også: – Barbarene banker på døren

Kan dempe seg

Øystein Tunsjø understreker at Trump ikke er blitt president ennå, og at det har stor betydning.

– Vi må ta det med en klype salt, han sier en rekke ting han kan komme til å gå tilbake på. Dette er å anse som rent taktikkeri i forkant av forhandlinger med Kina på en rekke områder. Han er ute etter å skaffe seg gode forhandlingskort, og han vil signalisere at han vil legge press på Kina. Foreløpig har Kina reagert forsiktig, og avventer situasjonen til Trump blir president. Jeg tror Trump vil være mer forsiktig når han kommer i posisjon. Hvis Trump derimot også i posisjon sier det samme som nå, at han vil endre på «Ett Kina»-politikken, vil Kina si veldig hardt ifra, og vil kunne reagere på mange forskjellige områder, sier Tunsjø.

Da blir det Taiwan som først og fremst vil bli straffet, tror han.

– Er det noen som vil få smake Kinas vrede, er det Taiwan. Derfor er det mange i Taiwan som nå ikke liker at Taiwan blir brukt som forhandlingskort av Trump, sier Tunsjø.

Han nevner en rekke tiltak i ulik alvorlighetsgrad som Kina kan komme til å bruke mot Taiwan dersom Trump ikke endrer signalene når han kommer til makten.

– Overfor Taiwan kan Kina gjøre alt fra å sende flere militærskip til Taiwan-stredet, holde flere øvelser i området eller sende missiler til stredet, sier Tunsjø.

Kina står sterkt

Det har vært spekulert i om det blir en mulig handelskrig mellom Kina og USA. Det er svært usikkert om Trump har lykkes med strategien om å styrke sin posisjon foran forhandlinger med Kina, mener Tunsjø. Han peker på at Kina har en svært sterk økonomisk posisjon internasjonalt.

– Kina har tette økonomiske bånd til alle deler av verden: resten av Asia, Europa, Afrika, Midtøsten. Kina vil forsøke å sørge for at andre land ikke støtter Trump. Kinas handelspartnere, inkludert Europa, vil være varsomme med å utfordre Kina og vil ivareta de økonomiske båndene. Jeg tror Trump har undervurdert Kinas økonomiske betydning i verden. Til tross for lavere vekstrater i det siste er Kina fortsatt et økonomisk lokomotiv, sier Tunsjø.

Les også: Brexit, Trump, så Le Pen?

Opp og ned

Flere eksperter peker på at Trump har gitt motstridende signaler overfor Kina – både negative og positive. Trump utnevnte nylig Iowa-guvernøren Terry Branstad, som anses som en «Kina-venn», som USAs ambassadør til Kina – et trekk som ble ansett som et forsøk på å dempe spenningene etter samtalen med Taiwans president.

– Noen ganger slår han mot Beijing, noen ganger virker det som han strekker seg mot dem for å klemme dem, sier Orville Schell, leder av Senter for USA-Kina-relasjoner ved New Yorks Asia Society, ifølge The Guardian.

Mange kinesere har sett med positive øyne på Trump. Øystein Tunsjø mener det ville vært lurere av Trump å utnytte denne posisjonen i forholdet til Kina.

– Kanskje burde han spilt på den populariteten han hadde og begynt med en forsonende innstilling. Kina skjønner nok at dette først og fremst er forhandlingstaktikk fra Trumps side, men de er enormt overrasket. Nå forstår de at Trump kan si hva som helst, og for mange kineserne er det en a-ha-opplevelse. Sett fra deres ståsted er de heldige som får tid på seg til å legge en strategi, sier Tunsjø.