Nå leder Bernie Sanders klart

Hvem blir presidentkandidaten som skal utfordre Donald Trump? En nasjonal måling viser nå at Bernie Sanders leder klart.

Det pågår for tiden en knallhard kamp om å bli Det demokratiske partiets presidentkandidat og da også den som skal utfordre Donald Trump i valget til høsten. Det er debatt mellom de demokratiske kandidatene natt til torsdag og valg i Nevada lørdag 22. februar.

Onsdag kom det en ny nasjonal måling som viser at Bernie Sanders har en soleklar ledelse over de andre som stiller til valg. Nå avgjøres riktignok valgene på delstatsnivå, men de nasjonale tallene kan gi en pekepinn på hvor vinden blåser.

Målingen til Washington Post og ABC News viser at Sanders nå har hele 32 prosent oppslutning. Det er nesten dobbelt så mye som Joe Biden og hans 17 prosent. Biden som fram til valgene i Iowa og New Hampshire var den store favoritten sakker nå akterut. Noe overraskende har New Yorks tidligere borgermester Michael Bloomberg 14 prosent på målingen. Deretter følger Elizabeth Warren med 11 prosent, Pete Buttigieg med 7 prosent og Amy Klobuchar med 6 prosent.

Les også: India bygger Trump-mur

Les også: Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg

Iowa

Fortsatt er det stird om resultatet i Iowa, skriver NTB. 

Resultatet fra mer enn 100 valgkretser er kontrollert og rettet i 26 av dem. I den nye opptellingen får Pete Buttigieg 26,188 prosent av delegatene, mens Sanders får 26,184 prosent, skriver CNN.

Opptellingen påvirker likevel ikke fordelingen av de nasjonale delegatene. Buttigieg får 14 delegater fra Iowa, og Sanders får 12 delegater, ifølge partiet.

Le også: Israel skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby

Ingen vinner

Nyhetsbyrået AP skriver at det fremdeles ikke er i stand til å utrope en vinner i Demokratenes første nominasjonsvalg siden resultatene fremdeles ikke er nøyaktige og skal kontrolleres.

Jeff Weaver, lederen for Sanders valgkampapparat, sier de har vært i kontakt med Det demokratiske partiet i Iowa gjennom kontrolltellingen.

– Ut fra det vi forstår er resultatet, vil vi be om en ny telling, sa Weaver til nyhetsbyrået AP tirsdag.

Lest denne?: Valg i USA 2020: Hvorfor er så mange politikere i USA så gamle?

Medieselskap

Michael Bloomberg, som prøver å bli Demokratenes presidentkandidat, lover å selge unna sitt finansdata- og medieselskapet Bloomberg LP hvis han blir president, skriver NTB.

Selskapet ble grunnlagt på 1980-tallet og har gjort den tidligere New York-ordføreren til USAs 8. rikeste mann.

Ifølge Bloombergs rådgiver Tim O'Brien skal selskapet overdras til uavhengige forvaltere, som så vil selge det. Overskuddet skal gå til Bloomberg Philantropies, som gir penger til ulike veldedige formål. Utlendinger eller private aksjefond vil bli ekskludert som kjøpere.

– Vi vil distansere oss 180 prosent fra Donald Trump når det gjelder finansielle interessekonflikter, sier O'Brien.