Verden

Nå er krisen et faktum

Den svenske regjeringens budsjett er nedstemt i Riksdagen. Det politiske landskapet i Sverige er tegnet om, mener statsminister Stefan Löfven.

– Vi har en ny politisk situasjon i Sverige. Det er ikke som før valget. Det er et nytt politisk landskap, sier statsministeren.

Han går hardt ut mot de borgerlige partiene og Sverigedemokraterna, som han mener har tvunget fram en politisk krise i landet.

– Jeg har hele tida tatt ansvar, og jeg vil fortsette å ta ansvar for vårt land. Men jeg vil ikke stilltiende akseptere det som nå skjer på høyresiden: på den ene siden fire borgerlige partier som ikke står ved sitt løfte om å la den største blokken få regjere, og på den andre siden at Sverigedemokraterna får avgjørende innflytelse i svensk politikk, sier Löfven.

Borgerlig regjering med SD?

Sverigedemokraterna har bare 13 prosent av stemmene bak seg, understreker han.

– Vi andre har 87 prosent.

– Nå har vi fått en situasjon der de fire borgerlige sier at de kan tenke seg å regjere sammen med Sverigedemokraterna. Det var ikke det løftet de ga til sine velgere. Og Sverigedemokraterna har tidligere ikke vært i nærheten av å si at de vil felle enhver regjering som ikke gjør som de sier, hevder Löfven.

– Jeg vil ikke akseptere at Sverigedemokraterna får avgjørende innflytelse og diktere vilkårene i svensk politikk. Det er utelukket, sier han.

– Merkelig dag

En merkelig og historisk dag i svensk politikk. Slik oppsummerer Annie Lööf fra Centerpartiet situasjonen etter at den svenske regjeringens gikk på et budsjettnederlag.

Lööf sier til SVT at den borgerlige Alliansen, som Centerpartiet tilhører, har gjort det velgerne har forventet av dem.

– Vi har tatt ansvar ved å legge fram et godt budsjett og stemme for det, sier hun. Men hun vil ikke spekulere i hva som vil skje videre.

– Nå ligger ballen hos Stefan Löfven, sier Lööf.

Rødgrønt samarbeid

Også i det neste valget kommer Socialdemokraterna til å samarbeide med Miljöpartiet. Löfven stilte på onsdagens pressekonferanse sammen med Miljöpartiets talsmann og utdanningsminister Gustaf Fridolin.

– Det finnes én sak som tyder på at vi kan få flertall – vår politikk, sier Fridolin.

De to partiene kommer likevel til å føre hver sin valgkamp, men med samme budsjettforslag.

– Vi har et bra samarbeid og et sterkt budsjett. Vi er to ulike partier som går til valg, men alle vet at vi har et felles budsjett, sier Löfven. (NTB)

.

Mer fra Dagsavisen