Verden

Nå åpner Danmark mer opp – koronaviruset har ikke gitt flere dødsfall enn normalt

Det er ikke registrert flere dødsfall i Danmark i år sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge landets statistikkbyrå. Og nå er det enighet om ytterligere åpning av landet etter korona-nedstengingen.

Siden det første koronarelaterte dødsfallet ble registrert i Danmark 14. mars, har 4.794 dansker mistet livet.

Det er omtrent det samme antallet dansker som døde i tilsvarende periode i fjor, fastslår det danske statistikkbyrået Danmarks Statistik.

– Det samlede antallet døde i perioden de siste fem år har ligget på rundt 4.500, litt avhengig av om det har vært en influensaepidemi, sier avdelingsdirektør Dorth Larsen i Danmarks Statistik til avisen B.T.

Danmark har foreløpig registrert 321 dødsfall knyttet til koronaviruset. Det over 7.000 bekreftede smittetilfeller.

Sigbjørn Mostue: Han skrev roman om pandemi fra Asia. Nå ser han det skje (Dagsavisen+)

Enighet om åpning

Samtidig er regjeringen og et bredt flertall i Folketinget enige om å åpne for at flere yrkesgrupper får komme tilbake på jobb mandag, blant dem frisører og tatovører.

– Avtale! Er ualminnelig glad for at alle Folketingets partier i kveld (natt er det jo virkelig blitt) er enige om å utvide den første fase av gjenåpningen en smule, skriver statsminister Mette Frederiksen (S) på sosiale medier.

Den videre åpningen av Danmark kommer etter en gradvis gjenåpning som ble startet denne uken. Onsdag åpnet barnehager og barneskoler fordi koronasmitten har falt markant.

– Ingen har lyst til å holde Danmark lukket én dag mer en høyst nødvendig, Men vi må ikke gå hurtigere fram enn at vi fortsatt kan ha kontroll på epidemien, skiver Frederiksen.

Forhandlingene mellom representanter og lederne for alle partier, samt statsministeren, startet klokken 20 torsdag kveld, skriver Jyllands Posten.

Kommentar: «Altfor mange av dere som leser dette, har en jobb som ikke trengs»

Har bestilt frisørtime

Avtalen innebærer at frisørsalonger, tatovører, domstoler og forskningslaboratorier åpner igjen mandag etter å ha vært stengt siden midten av mars.

– Deilig med et bredt samarbeid om en rask avtale der vi gir de små bedriftene, som vi ba stenge for å dempe smittespredningen, lov til å åpne igjen. Jeg har bestilt tid hos frisøren, skriver partileder for De Radikale Morten Østergaard på Twitter.

Han er likevel ikke helt fornøyd med avtalen. Han er blant dem som mener såkalte etterskoler, et internatskoletilbud for tenåringer, og høyskoler også burde gjenåpnes i denne fasen.

Kritikk fra opposisjonen

Opposisjonen har også ment at den i mye større grad burde vært involvert i hvordan gjenåpningen skal foregå, noe som har ført til skarp kritikk fra blant annet Venstre.

Venstre-leder Jakob Ellemann-Jensen pekte tidligere i uken på at regjeringen ikke hadde en god nok plan for gjenåpningen. Nå gleder han seg over avtalen som er inngått.

– Etter en lang kveld med forhandlinger er det nå flere som kan vende tilbake til arbeid og en mer normal hverdag, skriver han på Twitter.

– Det er avgjørende for Venstre at det skjer på et helsemessig grunnlag. Nå skal vi ser hva som følger når tiden er inne for det, skriver han videre.

For abonnenter: Våre beste artikler om korona

Mer fra Dagsavisen