Munnbind blir obligatorisk i britiske butikker

Den britiske regjeringen gjør som flere andre land og innfører påbud om å bruke munnbind i butikker.

Etter uker med unnvikende svar og dager med blandede signaler, sier den britiske regjeringen at munnbind blir påbudt fra 24. juli.

Statsminister Boris Johnsons kontor sier det er «økende bevis for at bruk av munnbind innendørs beskytter individer og de rundt dem fra koronavirus».

De som ikke overholder påbudet, kan vente seg en bot på 100 pund, tilsvarende nærmere 1.200 norske kroner.

Mange europeiske land, som Tyskland, Spania, Italia og Hellas, har innført lignende påbud, mens Storbritannia fra før har hatt munnbindpåbud på offentlig transport.

Frykter ny og verre bølge

En ny covid-19-bølge i vinter kan kreve 120.000 flere dødsofre i Storbritannia enn det man har sett hittil, ifølge en modell utarbeidet av britiske forskere.

Helsemyndighetene har bedt forskerne om å regne på et «rimelig» verste scenario, og de anslår mellom 24.500 og 251.000 virusrelaterte dødsfall på britiske sykehus. Toppen i dette scenarioet er ventet i januar og februar, melder BBC.

Beregningen tar ikke hensyn til tiltak som nedstenging, behandling eller en mulig vaksine.

– Dette er ikke en spådom, men et mulig utfall. Risikoen kan reduseres dersom vi handler umiddelbart, sier professor Stephen Holgate, som ledet arbeidet med rapporten.

Forskerne understreker at det er stor usikkerhet knyttet til hvordan pandemien vil utvikle seg til vinteren. Forskningen antyder at viruset kan klare seg lenger i lavere temperaturer og at det er større risiko for smittespredning når folk tilbringer mer tid innendørs.

Hittil har det vært registrert nesten 45.000 offisielle covid-19-dødsfall, rundt 1.100 av dem i juli.

Eksperter er bekymret for at det offentlige helsevesenet vil være under ekstremt stort press, ikke bare på grunn av en oppblussing av koronasmitte, men også grunnet sesonginfluensa og et etterslep av oppgaver som ikke er knyttet til pandemien. Innen utgangen av året kan opptil 10 millioner pasienter stå i behandlingskø.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.