Verden

Motstand mot Obamas helsereform

Et flertall av amerikanerne er imot presidentens helsereform, selv om de er enig i mesteparten av innholdet.

Ifølge en meningsmåling fra Reuters/Ipsos er 56 prosent av amerikanerne imot helsereformen, mens 44 prosent støtter den.

Helseforsikring til alle

Målingen tyder på at Republikanerne har lykkes i å overtale mange til å være imot reformen, selv om de liker mye av reformens innhold, for eksempel bestemmelsen som gjør at barn kan dekkes av foreldrenes forsikring til de er 26.

Bakgrunnstallene viser at store flertall støtter de fleste av reformens bestanddeler, med et klart unntak for bestemmelsen som krever at alle kjøper helseforsikring.

61 prosent er imot dette kravet, som Republikanerne mener er grunnlovsstridig, mens 39 prosent av de spurte er for.

Liker innholdet

På den annen side er hele 82 prosent tilhengere av at forsikringsselskaper ikke kan nekte forsikring til folk som har sykdommer fra før, 61 prosent er for at barn dekkes av foreldrenes forsikring til de er 26 år gamle, og 72 prosent støtter kravet om at bedrifter med mer enn 50 ansatte dekker de ansattes helseforsikring.

Bakgrunnstallene viser også at mange av dem som er imot reformen, er imot fordi de mener den ikke går langt nok. Rundt en tredel av Republikanerne og de uavhengige mener den ikke er tilstrekkelig til å fikse problemene i USAs helsetjenester.

Partilinjer

Målingen viser et klart skille etter partilinjer. 86 prosent av republikanerne er imot reformen, mens 14 prosent er for. Blant demokratene er det 75 prosent som støtter og 25 prosent som er imot.

Det som imidlertid kan få størst betydning for valget til høsten, er at 73 prosent av dem som kaller seg uavhengige, er imot reformen, mens 27 prosent støtter den. Og motstanderne blant de uavhengige øker.

Tatt opp i høyesterett

Kravet om at alle må kjøpe forsikring er det sentrale elementet i Republikanernes argument om at helsereformen er i strid med grunnloven, noe som skal bestemmes av høyesterett i dagene som kommer.

– Det er nettopp det som etter hvert er blitt punktet som definerer helsereformen, og det er dette punktet som kan åpne for at høyesterett plukker reformen fra hverandre om de finner at den er i strid med grunnloven, sier Chris Jackson i Ipsos.

Krenker privatlivet

Helsereformen ble vedtatt av Kongressen i 2010 uten noen støtte fra Republikanerne, som mener den er skadelig for det private næringsliv og krenker amerikanernes rett til privatliv.

Mitt Romney, den sannsynlige presidentkandidaten til Republikanerne, har lovet å trekke tilbake reformen om han blir valgt, selv om han ikke har lagt fram noe alternativt forslag.

Obama, som brukte som modell helsereformen som Romney innførte mens han var guvernør i Massachusetts, forsvarer den, selv om demokratiske strateger mener det var en feil å prioritere reformen mens USA var dypt inne i en økonomisk krise. (NTB)

Mer fra Dagsavisen