Innenriks

Møtes igjen som motstandere

CHILE: Som unge ble de skilt av Pinochets militærkupp i 1973. I morgen møtes Michelle Bachelet og Evelyn Matthei igjen, på hver sin side i Chiles 
presidentvalg.

Det ligger an til comeback og klar seier for Michelle Bachelet i Chiles presidentvalg i morgen. Men fortellingen om de to hovedmotstanderne er en historie i seg selv.

At de to kandidatene i Chiles presidentvalg i morgen begge er kvinner, er spektakulært nok i Latin-Amerika. At de begge har nære, men helt forskjellige, bånd til Pinochets militærdiktatur, gjør historien om Michelle Bachelet og Evelyn Matthei til en Shakespeare-aktig historie om svik, familiebånd og blod. De to kvinnenes historie er også Chiles historie.

Skilte lag

Fedrene til morgendagens presidentkandidater var begge generaler i militæret og venner under det demokratiske styret til Salvador Allende. De to småjentene Michelle Bachelet og Evelyn Matthei lekte ofte sammen i oppveksten. Da general Augosto Pinochoet gjennomførte et blodig militærkupp i 1973, gikk Alberto Bachelet og Fernando Matthei hver sin vei, og tok familiene med seg.

Bachelet var lojal mot Allende og måtte betale med sitt liv. Han døde etter lang tids fangenskap og tortur i 1974. Fernando Matthei valgte å støtte diktaturet og ble både general i luftforsvaret og helseminister under Augusto Pinochet.

Michelle Bachelet vokste opp til å følge sin fars fotspor: Hun var sosialist og ble selv satt i fengsel og torturert av regimet.

Høflig forhold

De to døtrene har ofte møttes mens de på hver sin side har kjempet seg til topps i et sterkt mannsdominert politisk styre.

Når de i morgen møtes til kamp ved valgurnene, vil ingen av de to kvinnene fokusere på fortida.

- Jeg håper chilenerne velger presidenten de mener best kan løse Chiles problemer, sier Bachelet til BBC på spørsmål om de to familienes fortid.

Matthei vil ikke svare i det hele tatt.

Ifølge Paz Milet, professor i statsvitenskap ved Universidad de Chile, er det tydelig at Bachelet har mest å tjene på familienes valg under Pinochet.

- Matthei har for det meste klart å dukke unna spørsmålene om faren, sier Milet til Dagsavisen.

Mot seier

Alt ligger an til at Bachelet, som styrte Chile fra 2006 til 2010, vinner en klar seier. Chiles økonomi har vokst under president Sebastián Piñera, og arbeidsledigheten er lav. Likevel har uro og blant annet store studentprotester preget de siste årene.

Bachelet er fortsatt en populær leder i Chile, sier Paz Milet.

- Hun har en personlig karisma og en lederstil som gjorde at hun ble Chiles første president, sier Milet.

Bachelet må vinne over 50 prosent av stemmene for å unngå en runde nummer to i desember. I siste meningsmåling ligger hun an til å få 47 prosent. Bachelet har konsentrert seg om tre brede løfter i sin valgkamp: Reform av grunnloven som ble lagt fram av Pinochet, reform av utdanningssystemet, inkludert gratis universiteter for alle og skatteøkning for næringslivet, som skal gi tre prosent høyere brutto nasjonalprodukt (BNP), som skal finansiere utdanningsreformene.

Chile har store naturressurser og er et av landene i Latin-Amerika med høyest økonomisk ulikhet. Med det har hun studentene i ryggen, som de siste årene har protestert utrettelig mot høyreregjeringens privatiseringspolitikk.

40-årsdag

Chile mintes at det var 40 år siden militærkuppet i september i år. Avtroppende president Sebastian Pinera, fra Evelyn Mattheis eget parti, har tidligere kritisert Matthei for å støtte Pinochet også under folkeavstemningen i 1988, som førte til slutten på militærregimet.

Sju andre kandidater stiller også til valg i morgen, et tegn på misnøye med den tradisjonelle partipolitikken. Likevel ligger Michelet Bachelet an til å vinne igjen.

Mer fra Dagsavisen