President Barack Obama skal denne uka besøke Europa etter åtte år som president. Han møter et Europa i uvisshet om hva som venter.

Møter et Europa i uvisse

Idet president Barack Obama innleder sin avskjedsturné i Europa, ruster EU seg for en ny politikk og tilnærming fra USAs side overfor Europa etter Trump-seieren.

 

Europa må bruke mer penger på forsvar og jobbe for at avtalene om klima og atomprogrammet i Iran fortsetter – det er blant konklusjonene fra EUs utenriksministere, som møttes i Brussel i går. Utenriksministrene har plutselig fått enda mer å snakke om, få dager etter at Donald Trumps valgseier i USA har skapt usikkerhet rundt en rekke elementer i den tette alliansen mellom Europa og USA.

Les også: Obama: Trump stiller opp for NATO

Mer til forsvar?

– Vi regner med at det vil bli en mer forretningsmessig amerikansk tilnærming i forholdet til Europa, sier Miroslav Lajcak, utenriksminister i Slovenia, som holder presidentskapet i EU, ifølge Reuters. Utenriksministrene møttes til middag søndag kveld før møtet i går i Brussel.

Trump har blant annet skapt usikkerhet rundt hvorvidt USA vil opprettholde sine sikkerhetsgarantier innenfor NATO, og har knyttet dette til hvorvidt europeiske land betaler nok til NATO-samarbeidet.

Donald Trump har i tillegg vært svært kritisk til frihandel, kritisert EUs migrasjonspolitikk og rost Tyrkia for den hardtslående politikken etter kuppforsøket. Trump var dessuten en sterk tilhenger av brexit, som har satt EU i den største krisen siden opprettelsen av unionen.

EU vil nå satse enda mer på eget forsvars- og sikkerhetsressurser, framholdt EUs utenrikssjef Federica Mogherini foran møtet i går.

– Det kan bli enda mer relevant i framtida, sier Mogherini.

Å styrke forsvarssamarbeidet i EU har vært vanskelig å få til, men tungvektere som Tyskland og Frankrike håper Trumps seier i USA, og de endringene det kan medføre, vil gi dette arbeidet et nytt momentum.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Obama-reise

At en æra er over i USA blir tydelig idet avtroppende president Barack Obama i dag innleder en avskjedsturné i Europa. Obama vil møte europeiske ledere i uvisshet over hvordan forholdet nå vil endre seg, når det blir Trump, og ikke Hillary Clinton, som skal innta Det hvite hus.

– Nå har presidenten den uunngåelige oppgaven å forklare europeerne hva de kan vente av Trump-effekten, sier Heather Conley, forsker ved Center for Strategic and International Studies i Washington, til nyhetsbyrået AP.

Obama kommer til Athen i Hellas i dag, og vil senere i uka fortsette reisen til Berlin, der han skal møte kansler Angela Merkel og flere andre europeiske ledere.

– Trump en mulighet

Men uroen er ikke like stor i alle europeiske hovedsteder. Storbritannias utenriksminister Boris Johnson er blant dem som er forventningsfulle til Trump. Johnson var ikke på middagen søndag fordi den britiske regjeringen ikke så noen grunn til å ha krisesamtaler etter Trumps seier. EUs utenrikssjef Federica Mogherini inviterte til middagen på kort varsel etter presidentvalget i USA. Den britiske regjeringen ønsker å sende et signal om at Storbritannia ikke vil være med på den sterke kritikken mot Trump fra flere europeiske ledere, skriver The Guardian.

Johnson var derimot på plass i Brussel i går. Storbritannia deltar enn så lenge i EUs møter.

– Jeg mener vi bør se på dette som en mulighet. Det er viktig ikke å forhåndsdømme den påtroppende presidenten og hans administrasjon. Det er bare noen dager siden valget, og jeg mener vi alle bør vente og se hva de kommer med, sa Johnson i Brussel i går.

Polens utenriksminister Witold Waszczykowski er av samme oppfatning.

– Europa har mange problemer, men Amerika er ikke et av dem. Amerikanerne valgte en mann som ikke er noen engel, men som heller ikke er noe barn som trenger spesialbehandling, sa Waszczykowski under møtene i Brussel.

Les også: IS-leder: – Trump vil gjøre jobben vår lettere