Verden

Mot flertall i parlamentet for å utsette brexit

Et flertall i det britiske parlamentet er i ferd med å samle seg bak å utsette brexit-datoen.

Et forslag som innebærer en utsettelse av brexit-datoen fra 29. mars til utgangen av 2019 ser ut til å kunne få et flertall bak seg, ifølge flere britiske medier.

TVERRPOLITISK: Labour-politiker Yvette Cooper står bak det tverrpolitiske forslaget. FOTO: NTB SCANPIX

Yvette Cooper, Labour-representant. Foto: NTB scanpix

Forslaget, som Labour-politiker Yvette Cooper står i spissen for og som har støtte fra politikere fra flere partier, er et av flere forslag parlamentet skal debattere og stemme over tirsdag i neste uke, samtidig som de skal stemme over statsminister Theresa Mays såkalte «plan B» for utmeldingen av EU.

Frist

Forslaget går ut på å hindre at Storbritannia går ut av EU uten en avtale 29. mars, noe som vil være den automatiske følgen dersom man ikke klarer å bli enig om en utmeldingsavtale. Skal Coopers forslag få støtte, må det ha alle opposisjonspartiene og en mindre gruppe konservative bak seg. Flere konservative pro-EU-politikere vil støtte forslaget, og Labours skyggefinansminister John McDonnell sier til BBC at Labour som parti trolig vil støtte det tverrpolitiske forslaget.

– Det er svært sannsynlig, sa han til BBC Newsnight.

Forslaget går ut på at regjeringen får frist til 26. februar med å sikre flertall for en utmeldingsavtale (den framforhandlede avtalen ble kraftig nedstemt tidligere i januar). Dersom dette ikke skjer, må regjeringen søke om en utsettelse av brexit-datoen, til 31. desember. Den eksisterende fristen er nå 29. mars fordi det da er nøyaktig to år siden artikkel 50 om utmelding av EU ble utløst. Ifølge reglene skal det ikke gå mer enn to år med mindre partene blir enige om noe annet.

Det er altså ikke bare slik at Storbritannia å utsette datoen. De andre 27 medlemslandene må også godkjenne et utsettelse. Det antas av EU kun vil godkjenne dette hvis britene har en konkret plan om hva som skal skje, for eksempel en folkeavstemning eller et valg, noe som kan endre hele situasjonen. Å utsette datoen uten at man har en mulig utvei i sikte er trolig mindre aktuelt fra EUs side.

Les også: Slik vil parlamentet ta kontrollen fra May

Øker Mays sjanser?

Samtidig kan sannsynligheten for at parlamentet vil stemme for dette forslaget, også øke sjansene for at Theresa Mays avtale oppnår økt støtte, ved at brexit-tilhengere i Det konservative partiet og/eller det nordirske DUP stemmer for avtalen. Disse har så langt vært sterkt imot avtalen på grunn av det omstridte punktet rundt irskegrensen, den såkalte «backstop»-garantien som avtalen legger opp til. Men dersom disse brexit-tilhengerne ser at brexit kan bli forsinket eller i ytterste fall stanset, vil de kunne komme til å stemme for Mays avtale for å unngå dette. Men de må fortsatt kunne se endringer i avtalen, og dette er det vanskelige punktet.

Les også: Mot omkamp eller norsk brexit?

Løser ikke

Selv om Coopers forslag skulle få flertall, vil det ikke i seg selv løse brexit-knuten. Det vil fortsatt være nødvendig å finne ut hvordan man skal bli enig om en utmeldingsavtale – om det i det hele tatt er mulig.

Men et annet forslag, som også kan bli stemt over tirsdag, legger en plan som innebærer at parlamentet etter hvert vil kunne stemme over ulike brexit-løsninger i løpet av februar og eventuelt mars, hvis det går så langt. Dette forslaget er lagt fram av konservative Dominic Grieve.

Forslagene er blant i alt ni forslag som er lagt fram. Det er speakeren i Underhuset som bestemmer hva som kommer opp til avstemning. Avstemningen tirsdag vil være en svært viktig pekepinn om hvilken vei man går videre, men en endelig og avgjørende avstemning kan komme til å holdes først i februar.

Les også: Brexit-flertallet har trolig dødd ut - selv uten at noen har skiftet mening

Mer fra Dagsavisen