Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada

Statsminister Justin Trudeau og det liberale partiet risikerer å miste regjeringsmakten i Canada, der de konservative står klare til å overta.

 

Meningsmålingene foran mandagens valg har vist tilnærmet dødt løp mellom Canadas to største partier, og mandagens valg ser ut til bli en grøsser.

Statsminister Justin Trudeaus popularitet har vært dalende de siste årene, og mye av magien som den 47 år gamle statsministeren tidligere omga seg med, er borte.

Kritikerne mener at han langt fra har oppfylt valgløftene fra 2015, og skandalene har den siste tiden vært mange.

Les også: Slutt for Canadas wonderboy?

Mister unge velgere

Trudeau har blant annet hisset på seg klimaaktivister og urbefolkning ved å gi grønt lys til bygging av en omstridt oljerørledning mellom Canadas øst- og vestkyst.

Han anklages også for å ha stanset korrupsjonsetterforskningen av et entreprenørselskap med virksomhet i Libya, og han utløste tidligere i år en hissig rasismedebatt da det dukket opp gamle bilder av ham, poserende med brunmalt ansikt og Aladdin-drakt.

Meningsmålinger viser at Trudeau de siste årene har mistet hver tredje unge velger, og han kan dermed komme til å måtte overlate statsministerposten til de konservatives leder Andrew Scheer.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vil kutte CO2-avgift

40 år gamle Scheer har blant annet lovet å reversere deler av Trudeaus klimapolitikk ved å fjerne CO2-avgiften som er innført, og han lover også sparetiltak for å sikre budsjettbalanse innen fem år.

Verken de liberale eller de konservative ser imidlertid ut til å vinne flertall i nasjonalforsamlingen, og Canada ender dermed opp med en mindretallsregjering eller en regjeringskoalisjon der også sosialdemokratene i NDP og/eller De grønne inviteres med.

– Vi kan bare ane hvilken pris NDP kommer til å kreve for å holde Justin Trudeau ved makten, sa Scheer under helgens valgkampavslutning. (NTB)