Verden

Mørkt for Joly før valget

Valgkampen har vært en stor nedtur for presidentkandidat Eva Joly fra De Grønne. Jolys norske bakgrunn kan ha vært en av årsakene.

PARIS (Dagsavisen): Få dager før presidentvalget søndag ser det mørkt ut for Eva Joly fra De Grønne; hun ligger an til å få to til tre prosent av stemmene - langt lavere enn de åtte prosent partiet hadde håpet på før valgkampen startet.

Men fortsatt energisk samlet Joly tilhengerne til et siste stort møte i Paris onsdag kveld.

- Jeg oppfordrer alle dere som er opptatt av en miljøvennlig framtid for våre barn og barnebarn: Stem på meg søndag, sa Joly til tilhengerne.

Mister til venstre

Det er flere grunner til at valgkampen har gått dårligere enn forventet for Joly og De Grønne. I en valgkamp der økonomien har tatt hovedsete, er De Grønnes kampsaker - miljøvern og motstanden mot atomvåpen - kommet i bakleksa.

- Deres program på økonomi har ikke overbevist velgerne. De Grønne er generelt dessuten ikke gode på presidentvalg der man skal samle seg bak én person. Det er et kollektivt parti som ofte gjør det langt bedre i lokalvalg, sier forsker på fransk politikk, Vincent Martigny, til Dagsavisen.

Partiet har også trolig mistet mange velgere til Venstrefronten på ytre venstre, der kandidat Jean-Luc Mélenchon har vært valgkampens store overraskelse og trukket til seg mange velgere. Selv mener Joly hun skiller seg ut fra de andre kandidatene på flere måter.

- Jeg har flere ulemper. Jeg er kvinne, jeg er utlending. Ikke minst hører jeg ikke til i den franske eliten. Men jeg er glad for å konstatere at jeg er annerledes, sa Joly til journalister nylig. Hun mener selv hun er blitt utsatt for mye negativ omtale i mediene.

Knekke koden

Joly kom til Frankrike som au pair da hun var ung, og ble etter hvert et kjent navn i Frankrike for hennes fryktløse innsats som korrupsjonsjeger.

Men i valgkampen har Joly blant annet vekket sterke reaksjoner med sitt forslag om å bytte ut den årlige militærparaden 14. juli med et borgertog à la det vi har i Norge.

Martigny sier Jolys norske bakgrunn har hatt en betydning for hennes lave oppslutning, selv om det ikke er hovedsaken.

- Franske valg har mange kulturelle koder, og hvis man ikke passer med disse kodene, er det vanskelig å komme gjennom. Joly har en sterk aksent, hun mangler de franske kulturelle referansene de andre har, selv om hun ganske riktig har bodd her i omtrent 50 år, sier Martigny, som også mener hun har en likefram måte å snakke på som ikke alltid faller i god jord i Frankrike.

- Hun snakker rett fram og sier det hun mener. Det er en positiv egenskap å være ærlig, men måten man sier det på kan noen ganger bli oppfattet som en aggressiv tone. Men hun er respektert for sin bakgrunn som dommer, og ifølge målinger syns folk hun er den ærligste, sier Martigny.

Som presidentkandidat faller hun imidlertid gjennom på målingene når det gjelder velgernes totalvurdering, påpeker Jean-François Doridot fra meningsmålingsinstituttet Ipsos.

- Når vi tester de seks toppkandidatene på personlighet, kommer hun alltid ut som den dårligst likte, sier Doridot til Reuters.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen