Verden

Mørke utsikter for økonomien

Fallende oljepris og et svekket Kina i en urolig verden tegner et mørkere bilde for verdens­økonomien i året som kommer, ifølge pengefondet IMF. Men det betyr ikke ny finanskrise, mener økonomer.

Bilde 1 av 2

Dermed slutter Pengefondet seg til prognosene fra Verdensbanken tidligere i januar, og en rekke andre aktører som varsler at 2016 kan bli et tøft år for verdensøkonomien.

Det internasjonale pengefondet IMF nedjusterer vekstanslagene for 2016 med 0,2 prosent til en vekst på 3,4 prosent for verden som helhet i år.

Det er langt unna økonomisk tilbakegang, og bedre enn det foreløpige resultatet for i fjor på 3,1 prosent, men IMF peker på flere risikofaktorer som kan komme til å gjøre året brattere:

  • Kraftigere fall i Kinas økonomi
  • En enda sterkere dollar
  • Økt spenning mellom stormaktene
  • Ny global motvilje mot å ta risiko

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Forverring

Særlig ser IMF med bekymring på de såkalte fremvoksende økonomiene. Også Verdensbanken advarer i sin analyse for 2016 om nedgang i BRICS-landene – Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika. Disse landenes høye vekst de siste årene har gjort dem til en stadig større og viktigere del av verdensøkonomien, et fall i produksjonen her har derfor ringvirkninger i form av sviktende etterspørsel over store deler av verden.

Tilstanden i verdensøkonomien er blitt verre bare siden oktober, påpeker pengefondet. Brasil, Russland og Saudi-Arabia har blitt hardt rammet av den lave oljeprisen som har falt mer enn noen spådde.

Treff for eliten

IMF-prognosene kommer samtidig som det årlige Verdens økonomiske forum i Davos startet i går. Dette er mingleplass nummer én for verdens rikeste og mektigste.

På deltakerlista er blant annet Storbritannias David Cameron, USAs utenriksminister John Kerry, kjendiser som Bono og Leonardo di Caprio, i tillegg til statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Temaet for årets konferanse er «Den fjerde industrielle revolusjon» og handler om teknologisk utvikling. 7 millioner jobber står i fare for å forsvinne til robotene, ifølge en ny rapport fra forumet. Men det er forventet at fallende oljepris og særlig uroen for Kinas økonomi vil ta like mye oppmerksomhet som roboter.

Kina offentliggjorde i går tallene for veksten i fjor. De sier en økning på 6,9 prosent, det er skyhøyt over de fleste land, men for Kina er det det laveste resultatet siden 1990. Det er dessuten knyttet stor usikkerhet til tallene og mange økonomer frykter at den reelle veksten er langt lavere. Året har dessuten startet svært bratt for Kina, børsene har stupt og myndighetene har devaluert valutaen flere ganger med håp om å sparke i gang den sviktende eksporten.

LES OGSÅ: – Økt skatt må til for å redusere ulikheter

Tror ikke på finanskrise

Økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo sier verden står overfor et usikkert år og peker særlig på utviklingen i Kina, Brasil og oljeproduserende land. Men risikoen for en ny finanskrise som i 2008 mener han er liten.

– Det var en unik situasjon. Finansmarkedene var veldig sårbare på grunn av en periode med kraftig vekst i kortsiktig finansiering og svært lite egenkapital hos de store bankene. Det er blitt gjort en rekke ting som har sørget for at det er bedre oversikt over økonomien nå, bankene står tryggere, sier Holden.

Han er også relativt optimistisk til utsiktene for Kina – risikoen for en alvorlig krise er liten, mener han.

– Høy gjeld og overkapasitet kan føre til en betydelig svekkelse i kinesisk økonomi, men landet som helhet har en sterk finansiell situasjon. De har penger på bok og kan bruke mer om det går mot nedgang.

At veksten i Kina nå avtar etter 25 år med sterk oppgang er også en naturlig effekt av at Kina har blitt en økonomisk kjempe, sier Holden.

– Det er en naturlig oppbremsing. Den vil svekke land som selger råvarer til Kina, men for mange andre har Kina heller vært en konkurrent til deres produksjon. Slike land behøver ikke tape på lavere vekst i Kina, sier han.

Holden får støtte av samfunnsøkonom Steinar Juel ved tenketanken Civita. Heller ikke han har tro på en ny finanskrise nå. Problemene vil først og fremst være konsentrert om de framvoksende økonomiene i Latin-Amerika, Sør-Afrika og Russland. Kina er også en risiko, men ikke nødvendigvis i år, mener han.

– Kina er en betydelig bekymring over tid. De må kjøle ned eiendomsmarkedet og sørge for at investeringer er lønnsomme. De må akseptere at veksten i økonomien vil bli lavere framover fordi økonomien er mer utviklet enn for noen år siden, sier Juel.

Mer fra Dagsavisen