Morales hevder politiet vil arrestere ham

Bolivias avgåtte president Evo Morales hevder at politiet vil arrestere ham, men politiet selv sier det ikke stemmer. FN er bekymret for situasjonen i landet.

– En politibetjent har offentlig sagt at han har blitt instruert til å utføre en ulovlig arrest mot meg.

Det uttalte Morales ikke mange timene etter at han gikk av som president i en TV-sendt tale søndag. Ifølge Morales har «voldelige grupper» også angrepet mot boligens hans i Cochabamba.

– De ansvarlige for kuppet bryter rettsprinsippene, skriver han videre på Twitter.

Politiet bestrider Morales påstander. Politigeneral Yuri Calderón kaller det «falske nyheter» og sier det ikke er blitt utstedt en arrestordre på den avgåtte presidenten, skriver nyhetsbyrået AP.

Også opposisjonsleder Luis Fernando Camacho mener det er utstedt en arrestordre på Morales, og at politi og militæret leter etter ham.

Kommentar: Misnøyens vinter

FN bekymret

Morales trakk seg som president etter uker med protester etter anklager om valgfusk. FN sier i en uttalelse at de er dypt bekymret for situasjonen i Bolivia.

I uttalelsen ber generalsekretær António Guterres involverte aktører om å forplikte seg til å oppnå en fredelig løsning på krisen og sikre et åpent og troverdig nyvalg.

Guterres ber også alle involverte om å følge internasjonale lover og ikke utøve vold og forverre situasjonen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Topper pågrepet

Samme kveld som Morales meldte sin avgang, feiret tusenvis opposisjonstilhengere i gatene. Samtidig søkte 20 bolivianske politikere tilflukt på Mexicos ambassade i La Paz, ifølge Mexicos utenriksminister Marcelo Ebrard.

Han har ikke utdypet hvorfor de oppholder seg der. Ebrard har også tilbudt Morales asyl.

Ikke lenge etter Morales avgang, ble det også kjent at politiet har pågrepet presidenten og visepresidenten i valgkommisjonen i landet.

Ifølge boliviansk politi var president Maria Choque Quispe utkledd som en mann i et forsøk på å komme seg unna. Hun trakk seg fra jobben kort tid før Morales meldte sin avgang.

– Denne kvinnen var utkledd som en mann, noe som tyder på at hun forsøkte å gå fra ansvaret og hindre at offiserene som lette etter henne, å finne henne, uttalte politiet ifølge avisa El Deber.

Visepresident Antonio Costas trakk seg dagen etter presidentvalget 20. oktober.

Les reportasje: Dødslegens syv utvalgte (Dagsavisen+)

«Statskupp»

Det at Morales trakk seg etter protester og anklager om valgfusk, mener flere andre land i regionen var et «statskupp».

– Et statskupp fant sted i Bolivia som et resultat av felles aksjoner fra voldelige sivile, selvutnevnte politifolk og hærens passivitet, skrev Argentinas president Alberto Fernández på Twitter søndag.

Også Venezuelas president Nicolás Maduro og Nicuraguas president Daniel Ortega mener det samme.