Innenriks

Monsieur Normal nærmer seg målet

Stillfarne François Hollande er Nicolas Sarkozys strake motsetning. Nettopp det, og en målrettet valgkamp, gjør ham trolig til Frankrikes neste president.

PARIS (Dagsavisen): - For ett år siden var det ingen som ville ha veddet en eneste euro på at François Hollande skulle bli Frankrikes neste president, sier forsker Vincent Martigny ved Sciences-Po i Paris.

Men det er 15 kilo og en hel rekke valgkampmøter siden for François Hollande. Om det ikke blir et valgsjokk i morgen, må franskmennene forberede seg på en ny mann i Élysée-palasset.

Forsprang

For flertallet kommer ifølge målingene til å gjøre som Manon Esposito (19) og Mathieu Dubuis (20) i morgen: stemme Hollande.

- Vi vil ha Hollande inn nå. Han sier han vil skaffe flere jobber til de unge, sier Esposito til Dagsavisen.

De to ungdommene kommer fra byen Reims i distriktet Champagne, men er på besøk i Paris og har tatt turen til Eiffeltårnet.

I går kveld ble valgkampen avsluttet. Sosialistleder François Hollande og president Nicolas Sarkozy kan ikke gjøre noe mer i dag for å overbevise franskmennene før morgendagens valg. De fleste målinger den siste uka har gitt et forsprang for Hollande på mellom seks og ti prosentpoeng foran Sarkozy, men en måling publisert i går viste bare fem prosentpoeng forskjell.

- Hollande virker som en rolig og fattet person og har andre verdier enn Sarkozy, som har gått for langt til høyre, mener Mathieu Dubuis.

Ikke lenger rund og blid

François Hollande har vært i fransk politikk i over tre tiår, og målet om å nå til topps har han hatt svært lenge, ifølge de som har fulgt ham. 57-åringen bestemte seg for to ting da han besluttet å gå for presidentjobben: Slanke seg og slutte med vitser og smil - for å bli representabel og virke seriøs nok. Siden har François Hollande gått ned minst 15 kilo.

- Han mistet kiloene, og mistet smilet også. Men når han er avslappet, bruker han fortsatt humor og vittigheter. Humor er en viktig del av hans personlighet, sier Martigny, som forsker på og underviser i fransk politikk.

Slik har det alltid vært, ifølge politisk redaktør Marie-Eve Malouines, som har skrevet biografi om ham.

- Helt siden han var en liten gutt, har han brukt humor for å unngå konflikt, for å være «good guy», for å være venner med alle og unngå spørsmål, sier Malouines.

Politisk har han fortsatt et rykte på seg for å være rund i kantene, ifølge Martigny.

- Han er en kompromissets mann, liker at folk setter seg rundt bordet for å bli enig. Men samtidig kan han være hardnakket, ifølge de som kjenner ham; om han har bestemt seg for noe, er det vanskelig å få ham til å snu, sier Martigny.

Tøff nok leder?

Men Hollande er godt hjulpet av både økonomikrisen og misnøyen med Sarkozy. Der den sittende presidenten er kjent for sin svakhet for prangende statussymboler, store fakter og et stort ego, framstår Hollande som jordnær, rolig og mer tilbaketrukket. Det har gitt ham tilnavnet Monsieur Normal.

- Jeg vil heller være en normal kandidat enn en unormal president, har Hollande selv sagt.

Sarkozy er den mest upopulære presidenten siden den femte republikk oppsto i 1958 og er den første sittende president i moderne historie som ikke har vunnet første runde i et presidentvalg. Gjennomgangstonen har vært at Hollande ligger an til å vinne først og fremst fordi han ikke er Sarkozy, ikke fordi han har begeistret franskmennene.

- Det er en ekstremt stor velgeravvisning av Sarkozy, så på den måten er dette riktig. Samtidig har Hollande vist seg som mer av en leder enn mange trodde før, blant annet i den svært viktige TV-debatten denne uka, sier Vincent Martigny.

Motstanderne påpeker at Hollande mangler erfaring både internasjonalt og i regjering, at han er for usikker og ikke vil ha stamina til å ta tøffe beslutninger. Men Hollandes team har jobbet hardt med å endre inntrykket av ham som unnvikende og lite bestemt.

Teft for timing

Hollande er utdannet jurist og har studert ved de prestisjefylte utdanningsinstitusjonene Sciences-Po og École Nationale d´Administration. Men han har stort sett bare vært politiker, sentralt i Sosialistpartiet og nasjonalforsamlingen og i distriktet Corrèze. Han ble medlem av Sosialistpartiet allerede som 25-åring i 1979 og ble etter bare et par år juniorrådgiver for Frankrikes mangeårige president, François Mitterrand. I 1997 ble han leder i Sosialistpartiet, en posisjon han hadde i 11 år.

Men for mange var han lenge mest kjent som samboeren til Ségolène Royal, som han har fire barn med. Og det var Royal som ble partiets presidentkandidat i 2007. Hun tapte, Hollande gikk av som leder, og paret gikk fra hverandre.

Men i fjor sommer ga uventede omstendigheter Hollande sjansen. Hadde det ikke vært for skandalen rundt Dominique Strauss-Kahn, som lå an til å bli partiets kandidat, hadde det neppe vært Hollande som i morgen utfordrer Sarkozy.

- Hollande har en teft for timing, akkurat som Mitterrand: Han stormer ikke inn i begivenhetene, ifølge politisk analytiker Stephane Rozes, som har gitt råd til Hollande.

Forsker Vincent Martigny sier Hollande selv før skandalen rundt Strauss-Kahn hadde tro på at han kunne vinne og derfor hadde meldt seg på kampen om å bli partiets kandidat.

Sarkozy straffes

Frankrikes arbeidsledighet på rundt ti prosent er den høyeste på tolv år, og veksten er nær null. Det straffes Sarkozy for.

Men Sarkozy har ikke gitt opp - det understreket han i et intervju i går. Selv om han har fått mye mot seg de siste dagene. Sentrumskandidat François Bayrou sa torsdag kveld at han vil stemme Hollande; et viktig poeng for Hollande fordi Bayrou fikk ni prosent av stemmene ved første runde, og hans velgere er viktige i morgen. Dette slaget mot Sarkozy kom på toppen av at Marine Le Pen fra Nasjonal Front sa hun vil stemme blankt. Le Pen har en svært viktig velgergruppe som sist gang støttet Sarkozy i andre runde.

- Hver nasjon har sin sjel. Frankrikes sjel er likhet, sa Hollande under sitt først store valgkampmøte i januar, og proklamerte at han vil jobbe for mer av det.

Fire måneder senere er han nærmere målet enn noen gang.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen