Innenriks

Mitt imot Obama

Nå kan Mitt Romney offisielt starte kampen for å bli USAs neste president. På dag én gikk han løs på Obamas pengebruk.

Mitt Romneys lange og slitsomme kamp for å bli republikanernes presidentkandidat er endelig over. Etter en klar seier i nominasjonsvalget i Texas er det klart at Romney blir partiets presidentkandidat ved valget i november. Romneys valgkamplag har allerede rullet ut kanonene: I sin første offisielle presidentkandidatreklame hamrer Romney løs på Barack Obamas mislykkede redningspakker og påståtte sløsing med offentlige penger. Også Obamas mye omtalte helsereform får gjennomgå.

«Det første president Romney vil gjøre, er å endre Obamacare», lover en TV-reklame sendt samme dagen som Romney vant republikanernes nominasjonsvalg i Texas.

Klar til dyst

Det har lenge vært klart at Romney vil bli republikanernes presidentkandidat, etter at Romneys motstandere har falt fra en etter en. Romney trengte likevel å vinne Texas for å sikre seg over halvparten av delegatene til partiets konvensjon i august. Det gjorde han med god margin natt til i går norsk tid.

- Dette er en ære og et privilegium og et stort ansvar. Det blir vanskelig, men det blir verdt det, for vi skal ta tilbake Det hvite hus og få Amerika tilbake på rett spor igjen, sa Romney på en pengeinnsamlingsfest med milliardæren Donald Trump like etter seieren.

Republikanerne har vært innom en rekke kandidater før de uten særlig entusiasme endte opp med Mitt Romney. Nå kan de endelig konsentrere seg om ett mål, å slå USAs sittende president, Barack Obama. Romney ligger tett opp mot Obama på de siste meningsmålingene.

Sparkeglad

65 år gamle Romney sliter med et lite folkelig image, noe Obama-kampanjen vil bruke for alt det er verdt. Amerikanske velgere er sjelden skeptiske til rike presidentkandidater, men de må kunne framstå som hardtarbeidende og i kontakt med USAs kjerneverdier, skriver BBCs USA-kommentator Mark Mardell.

Romney har hatt sin dose flaue episoder. Da han forsøkte å være en av gutta i et Nascar-billøp, sa han at han selv ikke fulgte sporten, men at mange av hans venner eier Nascar-lag. Da han besøkte Detroit for å snakke med arbeidere på bilfabrikker, sa han at han forsto dem fordi kona hans eide et par cadillacer. At han også har uttalt at han liker å sparke folk, er gull verdt for Obama i en valgkamp der det meste vil handle om den amerikanske økonomien som fortsatt sliter med lav vekst og høy arbeidsledighet.

Mitt Romney blir den første mormonske presidentkandidaten fra et stort parti, og flere sammenligner ham med John F. Kennedy, som ble USAs første katolske president.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen