Verden

Mistet sønnen, ble aktivist

Amber Scorah mistet sønnen Karl første dag hos dagmammaen. USA er blant få land i verden uten betalt foreldrepermisjon.

Bilde 1 av 3

NEW YORK (Dagsavisen): Sommeren 2015 opplevde Amber Scorah alle foreldres største mareritt. Sønnen Karl døde, bare timer etter at hun for første gang leverte han hos dagmammaen før hun dro på jobb. Karl ble litt over tre måneder gammel.

– Jeg vet ikke om han ville overlevd hvis jeg ikke hadde gitt ham fra meg den morgenen. Men jeg vet at han ville vært hos meg, som var det jeg ønsket mest av alt. Det føltes feil å gå fra Karl da han var så liten, sier Amber Scorah til Dagsavisen.

Hun har brukt sorgen over sønnen til å kjempe for bedre permisjonsordninger for amerikanske foreldre.

Les også: Vil likedele foreldrepermisjonen

USA alene

USA er det eneste OECD-landet som ikke har noe lovfestet betalt foreldrepermisjon. Her får foreldre 12 ukers ubetalt permisjon ved fødsel. Det gjør at mange, særlig kvinner i lavt betalte yrker, går tilbake lenge før de 12 ukene er over.

Scorah, som skryter av sin arbeidsgivers «sjenerøse familiepolitikk» fikk sine tre måneder betalt av arbeidsgiver. Det er mer enn de aller fleste: I New York har bare en av ti arbeidende noen form for betalt foreldrepermisjon.

Da Scorah ba om å være hjemme lenger, satt arbeidsgiver foten ned.

– Jeg hadde valget mellom å miste jobben, og dermed min og familiens helseforsikring, eller å finne en dagmamma, sier Scorah.

Scorah deltok i et panel om foreldrepermisjon i New York mandag, sponset av Norge, i forbindelse med FNs kvinnekommisjon som arrangeres denne uka.

Les også: Vil fjerne jobbkravet til mor

Trampeklapp for Horne

Til en fullsatt sal i Civic Hall på Manhattan ble Norges likestillingsminister Solveig Horne (Frp) mottatt med dobbel applaus for sitt arbeid for foreldrepermisjon og likestilling. Det finnes ingen minister for likestilling i USA, og Hornes tittel skapte begeistring.

– Hør på denne tittelen! Minister for children, equality and social inclusion! Kan vi gi enda en applaus, strålte leder av New America Foundation, Anne-Marie Slaughter, som selv er et tungt navn i amerikansk politikk.

Salen humret da Solveig Horne fortalte om sjenerøs familiepolitikk og de mange barnevogntrillende norske fedre. Horne understreket viktigheten av å inkludere fedrene tidlig.

– Norske fedrekvoter har hatt en positiv effekt, sa Horne på podiet.

I Norge har hun kuttet fedrekvoten fra 14 til ti uker.

– Personlig er jeg mot alle typer kvoter, sa Horne til Dagsavisen etter arrangementet.

Kuttene har gjort at norske fedre nå tar ut litt mindre pappaperm enn før, ifølge nye tall fra Nav. Samtidig tar noen flere ut permisjoner over 14 uker, påpeker Horne.

Mens debatten i Norge handler om hvor lang betalt permisjon skal være og hvem som skal få hva, er det langt fra politisk enighet om foreldrepermisjon her. Ingen av de republikanske kandidatene vil ha betalt foreldrepermisjon, mens både Hillary Clinton og Bernie Sanders vil ha 12 ukers betalt permisjon for begge foreldre.

Les også: Solveig Horne: Jeg er en hverdagsfeminist

– I endring

Anne-Marie Slaughter ble selv et hett navn i likestillingsdebatten da hun i 2012 skrev essayet «Why Women Still Can’t Have It All», om hvorfor hun sluttet i sin toppjobb i Washington DC for å ta vare på tenåringssønnen. Hun tror grunnene til at USA henger så langt etter, er både kulturelle og økonomiske: Det har vært motstand blant den religiøse høyresiden, som helst vil ha mødre hjemme. Det, i kombinasjon med motstanden mot å pålegge næringslivet å gjøre noe, har gjort det vanskelig å fronte betalt permisjon politisk.

– Det har selv vært vanskelig å få ubetalt permisjon, noe vi ikke fikk før på 1990-tallet, sier Slauhter.

Hun gir også amerikanske feminister litt av skylden.

– Fram til nylig har det meste handlet om å gjøre det lettere for kvinner å gjøre det samme som menn, sier Slaughter.

Hun håper USA nå kan hoppe over hele den kjønnede foreldrepermisjonsdebatten.

– Jeg håper vi kan gå rett til foreldre- eller familiepermisjon, som er lik for både menn og kvinner, sier Slaughter.

Hun er ikke i tvil om at den eneste måten å nå likestilling på er at mor og far bruker like mye tid sammen med barna da de er små.

– Den som er mest sammen med barnet de første seks månedene, blir den ledende forelderen, sier Slaughter.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen