Verden

Mister kvinnestemmer

Mange amerikanske kvinner rives mellom misnøye med Barack Obamas håndtering av økonomien og Mitt Romneys abortsyn.

CHICAGO: Obama vant klart blant kvinner i 2008, men ligger dårligere an denne gangen.

– Romney har den beste økonomiske politikken. Men for meg veier retten til fri abort tyngst, så han får ikke min stemme, sier Deborah Kuhn til NTB i en lang kø utenfor et valglokale nord i Columbus i Ohio. Hun har møtt opp for å avgi forhåndsstemme til valget tirsdag.

Kvinner utgjør over halvparten av velgermassen og rundt 7 prosent flere kvinner enn menn deltar ved valg.

– Absolutt nei

I et svært jevnt valg vil de nesten 10 millioner flere stemmene fra kvinner kunne avgjøre, ifølge eksperter.

En av disse er Romney-velgeren Alicia Healys:

– Det massive underskuddet Obama har sørget for, må ned, men for meg er det et nei til abort som er den viktigste saken, sier Healy, ikledd både Mitt Romney-genser og -cap.

– Egentlig vil jeg ha et absolutt forbud, men jeg kan akseptere Romneys unntak for voldtekt og incest, legger hun til.

Noen meter bak henne blir stemningen amper når en gruppe ytterliggående abortmotstandere stiller seg opp med store plakater av aborterte fostre og roper slagord som «abort er folkemord».

– Kun økonomi

I 2008 stemte mange kvinner på Obama på grunn av motstand mot krigene i Irak og Afghanistan. Det antas at mange nå vender ham ryggen på grunn av brutte valgløfter og den økonomiske situasjonen.

Man kan lett få inntrykk av at det meste handler om økonomien i valgkampinnspurten, men for mange kvinner er det andre saker som veier tyngst.

– Kvinnene bryr seg om andre saker enn menn, som kun bryr seg om økonomien, sier Obama-velgeren Peggy Stadler til NTB på et av presidentens mange valgmøter i Ohio de siste dagene.

– Den viktigste grunnen til å stemme Obama er hans helsereform, som gir vanlige folk muligheten til å skaffe seg skikkelige helsetjenester.

Mister oppslutning

En oppslutning på hele 56 prosent blant kvinner hjalp Obama til Det hvite hus i 2008. Men foran valget tirsdag ligger han klart dårligere an i velgergruppen. Oppslutning hos kvinner nå er ikke bare dårligere enn i 2008, den er også dårligere enn i 2000 da Al Gore fikk flest stemmer på landsbasis, men likevel tapte valget, ifølge Reuters.

Republikanerne peker på Mitt Romneys gode prestasjon i den første TV-sendte presidentduellen, som en av grunnene til at han øker oppslutningen hos kvinner.

Men Obama leder fortsatt klart blant kvinner i flere avgjørende vippestater, et overtak Demokratene mener vil holde til seier tirsdag. Nedgangen i oppslutning hos kvinner gjør likevel utfallet mer spennende. (NTB)

Mer fra Dagsavisen