Verden

Mister foreldrene i panikken

SØR-SUDAN: I all hast måtte de flykte fra hjemmene sine. I flukten har tusenvis av barn i Sør-Sudan kommet vekk fra familien sin.

En kvinne i Sør-Sudan har mistet tre av barna sine. Hun aner ikke om barna har overlevd. Kvinnen er en av tusenvis av mennesker som har flyktet fra kamphandlinger i Sør-Sudan de siste ukene, og som barnevernspedagog Randi Saure i Redd Barna har kommet i kontakt med de siste dagene.

- Vi får stadig rapporter om barn som er skilt fra foreldrene sine idet de flyktet i panikk. Familier er splittet. Vi møter barn som ikke finner igjen familien, og vi møter voksne som savner barna sine, forteller Saure til Dagsavisen.

I morgen skal forhandlingene tas opp igjen mellom de krigende partene. Men til tross for at en våpenhvile er inngått, er det fremdeles kamper i enkelte delstater i landet. Mer enn 860.000 mennesker er nå fordrevet i Sør-Sudan.

Et annet land

For nøyaktig ett år siden var Randi Saure sist utplassert i Sør-Sudan, som ble selvstendig stat i 2011. Da hun kom tilbake nå i januar, var det som å komme til et annet land.

- I fjor var dette et land fullt av optimisme for framtida. Jeg møtte stolthet blant folk, og en overbevisning blant sørsudanerne om at man aldri mer skulle oppleve krig. Man var opptatt av nasjonsbyggingen. Nå er det et land i oppløsning, sier Saure.

Resultatene av det ser hun hver dag i sitt arbeid med beskyttelse av barn i Sør-Sudan. Redd Barna bidrar blant annet med å registrere familiemedlemmer som er kommet bort fra hverandre, og forsøker å oppspore familiemedlemmer og organisere omplassering av barn som er alene. Så langt er 1.000 barn uten familie registrert, men da har man ikke regnet med barna fra de verst rammede områdene, som man ikke har oversikt over ennå.

Systematiske overgrep

Men behovene er enorme, og barna trenger langt mer enn mat, vann og medisinsk hjelp.

- Menneskene vi møter forteller om grove overgrep fra de væpnede gruppene mot både barn og kvinner. Vi hører om systematiske seksuelle overgrep mot barn, og vi møter veldig mange traumatiserte barn med behov for omfattende psykososial hjelp. Barna har vært vitne til at mennesker er blitt drept og at landsbyen er blitt brent ned til grunnen, forteller Randi Saure, som sier det også er kommet rapporter om rekruttering av barn som soldater.

Trygge rammer er noe av det viktigste for barna som er midt oppe i en slik krise. Redd Barna forsøker å skape trygge områder for barn der de kan leke noen timer hver dag.

FN meldte denne uka at 3,7 millioner mennesker trenger mat i Sør-Sudan. Uroen som har forårsaket krisen begynte i midten av desember (se faktaboks).

- Ingen kunne i midten av desember forutse omfanget av krisen vi nå står overfor. Vi gjør alt vi kan for å unngå katastrofe, sier FNs humanitære koordinator i Sør-Sudan, Toby Lanzer, til BBC.

Vanskelig

Sør-Sudan er et av verdens fattigste land, og det er vanskelig å etablere gode nok programmer til å ivareta barnas behov.

- Vi ønsker å reparere skadene som er påført barna, slik at de kan få livet sitt tilbake, men det er ekstremt vanskelig i denne situasjonen, sier Saure.

- Mange mødre forteller at barna viser tydelige tegn på å ha blitt traumatisert. De har mareritt om natten, skvetter av alle ukjente lyder og klamrer seg til mødrene sine, forteller hun.

Familiemedlemmer som er skilt fra hverandre blir registrert i databaser, men det er også viktig å spre etterlysninger fra munn til munn i lokalsamfunnene.

Siden kamphandlingene ikke er over, vil det trolig fortsatt oppstå situasjoner med panikk der familier blir skilt fra hverandre. Lokalbefolkningen får derfor informasjon over radioen om hvordan de skal forholde seg i slike situasjoner. Barn får beskjed om å holde seg i nærheten av en voksen de stoler på dersom det oppstår en fluktsituasjon. Foreldre får beskjed om å forsikre seg om at barna kjenner foreldrenes fulle navn og hvor de bor.

De verst rammede områdene klarer man ennå ikke å nå.

- Det er fryktelig krevende og vanskelig å komme inn i de verst rammede områdene, fordi det fortsatt ikke er trygt å dra inn dit, sier Randi Saure.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen