Verden

Mistenkt gjerningsmann pågrepet etter skytingen i Utrecht

Nederlandsk politi har pågrepet 37 år gammel tyrkisk mann som er mistenkt for å ha skutt og drept tre mennesker på en trikk i Utrecht.

Det opplyste politiet på en pressekonferanse mandag kveld.

Like før de bekreftet at den mistenkte gjerningspersonen var pågrepet, meldte politiet at en annen mistenkt var pågrepet i saken. Det er uklart hvilken tilknytning vedkommende har til skyteepisoden.

I tillegg til de tre drepte ble fem personer såret, tre av dem alvorlig, i skytingen mandag formiddag. Motivet er foreløpig ukjent.

Trusselnivået hevet

Tidligere mandag ble det klart at trusselnivået er hevet til høyeste nivå i Utrecht og omegn, og sikkerheten på flyplasser og ved viktige bygninger i Nederland etter skytingen er styrket, opplyste myndighetene.

Skoler er oppfordret til å stenge dørene og innbyggere bes om å holde seg innendørs.

– Gjerningspersonen er på frifot. Et terrormotiv kan ikke utelukkes, sa Nederlands antiterror-koordinator Pieter-Jaap Aalbersberg tidligere mandag ettermiddag.

Han opplyste at det var skyting flere steder i byen, men det er uklart hvor dette hadde skjedd, og det har ikke vært meldt om ofre.

– Det ble avfyrt skudd flere steder i Utrecht i dag morges. Det pågår nå en stor politioperasjon for å pågripe gjerningsmannen, sa Aalbersberg under en pressekonferanse i Haag.

Saken fortsetter under bildet. 

A body is covered with a blanket next to a tram following a shooting in Utrecht, Netherlands, Monday, March 18, 2019. Police in the central Dutch city of Utrecht say on Twitter that "multiple" people have been injured as a result of a shooting in a tram in a residential neighborhood. (AP Photo/Peter Dejong)

En død person fotografert ved en trikk i Utrecht mandag. Foto: Peter Dejong/AP/NTB scanpix

Skjøt inne på trikken

Den første meldingen om skyting kom klokken 10.45 da en mann åpnet ild og traff flere inne på en trikk nær sentralstasjonen i Utrecht.

De første meldingene gikk ut på et flere mennesker var såret.

Under en pressekonferanse over to timer senere bekreftet politiet at én person var drept.

Senere har dødstallet steget. I 15-tida bekreftet lokale myndigheter at tre er drept og ni er såret, tre av dem alvorlig.

Førstehjelp

Nederlandsk antiterrorpoliti var raskt på plass på åstedet, og ambulansepersonell drev ifølge øyenvitner førstehjelp på sårede som deretter ble fløyet til sykehus i helikopter.

Politiet avhørte ved lunsjtid fortsatt passasjerer i trikken.

Ifølge en talsmann for politiet forsvant gjerningsmannen trolig fra stedet i en rød personbil av merket Renault Clio, som senere ble funnet forlatt i Utrecht.

Gjerningsmannens identitet eller motiv er ikke kjent, og det er heller ikke fastslått om han var alene eller fikk bistand av andre. Tungt bevæpnet antiterrorpoliti har imidlertid tatt stilling ved en leilighet rundt 200 meter unna åstedet, men det er uklart om noen befinner seg i denne.

Etterlyst 37-åring

Tidligere mandag ettermiddag gikk politiet ut med navn og bilde på en 37 år gammel tyrkiskfødt mann, som mistenkes for å ha stått bak skytingen.

Mannens motiv er ikke kjent, men ifølge ubekreftede meldinger skal han ha vært i retten i forbindelse med en voldtektssak for få uker siden.

Journalisten Yelle Tieleman i avisen Utrechts Nieuwsblad opplyser på Twitter at 37-åringen i 2013 var involvert i en annen skyteepisode, der han angivelig åpnet ild mot tilfeldig forbipasserende i Utrecht.

Ifølge BBCs tyrkiske tjeneste, som har snakket med en tyrkisk bekjent av den etterlyste i Utrecht, har mannen tidligere kjempet i Tsjetsjenia.

– For få år siden ble han arrestert, mistenkt for å ha tilknytning til den ytterliggående islamistgruppen IS, men han ble senere løslatt, forteller den tyrkiske forretningsmannen til BBC.

Hørte tre skudd

Jimmy de Koster bor i nabolaget og var øyenvitne til skytingen på trikken. Han forteller til TV-stasjonen RTV Utrecht at han hørte tre skudd og så en kvinne i 20-35-årsalderen ligge på bakken utenfor trikken.

Flere menn løp ifølge de Koster bort til kvinnen og forsøkte å dra henne unna, men trakk seg tilbake da det ble avfyrt flere skudd.

Utrecht ligger 40 kilometer sørøst for Amsterdam og har drøyt 300.000 innbyggere.

Mer fra Dagsavisen