Verden

Minst 27 drept i skolemassakre

– Hvorfor, hvorfor? Den fortvilte kvinnen utenfor Sandy Hook barneskole spør om det alle lurer på. Småbyen Newtown er rammet av ett av de verste massedrapene i USAs historie.

NEWTOWN/OSLO: Skoledagen var godt i gang fredag morgen da politiet fikk den første meldingen om en hendelse på Sandy Hook Elementary School i Newtown, en småby 100 kilometer nordøst for New York. Da var klokka nettopp passert 9.30 lokal tid.

Flere timer senere holdt myndighetene en pressekonferanse, men politiet var sparsomme med opplysningene. Det var mange familier som skulle informeres før journalistene fikk sitt. Ifølge amerikanske medier skal minst 27 personer være drept, hvorav et flertall av dem barn.

Gjerningsmannens mor, som jobbet på skolen, skal være blant de drepte. Gjerningsmannen er identifisert som 24 år gamle Ryan Lanza fra nabodelstaten New Jersey.

Maske og skuddsikker vest

Selv om lite er bekreftet, kunne anonyme kilder og øyenvitner, både voksne og barn, bidra til å sette sammen biter av historien av hva som skjedde på skolen, som underviste barn mellom fem og ti år.

En maskert mann tok seg inn på skolen, forteller vitner. Han skal ha vært bevæpnet med fire våpen og hatt på seg en skuddsikker vest, meldes det videre. Mannen gikk til klasserommet der moren jobbet og skjøt henne og 18 barn, skriver New York Times. Han skal også ha skutt sju andre voksne før han tok livet av seg inne på skolen.

Rektoren og skolepsykologen skal være blant dødsofrene, ifølge CNN.

Mye tyder på at skytedramaet hadde startet allerede før gjerningsmannen kom til Sandy Hook. En slektning av mannen, trolig faren, skal ha blitt funnet død i et hjem i nabodelstaten New Jersey.

Skudd på skudd

Frykten spredde seg da skuddene gjallet gjennom skolen. Et vitne mener å ha hørt rundt hundre skudd. Lærere låste dørene til klasserommene og samlet elever i et hjørne. Amerikanske skoler har prosedyrer for å håndtere slike skyteepisoder, som det dessverre har vært mange av.

I gymsalen begynte barna å gråte da de hørte de kraftige smellene, forteller en skolejente som ble intervjuet på TV-kanalen NBC. Lærerne fulgte dem til et kontor. En politimann kom inn og sa at de måtte løpe ut.

Hysterisk

Utenfor samlet det seg store politistyrker og ambulanser. Paniske foreldre kom ilende til. Brenda Lebinski, som har en datter på tredje trinn, var en av dem.

– Det var grufullt, sier hun.

– Alle var hysteriske, foreldre, elever. Blodige barn kom ut fra skolen. Jeg vet ikke om de var blitt skutt, men de var blodige, forteller hun.

Et barn, som så ut til å være såret, ble båret ut av en politimann, ifølge lokalavisen Newtown Bee. Minst tre med alvorlige skader ble behandlet på sykehus, opplyste myndighetene.

Den antatte gjerningsmannen ble funnet død i et klasserom, opplyste politiet fredag ettermiddag. En annen person ble pågrepet i nærheten, men omtales som et vitne.

Middelklassestrøk

I Newtown bor det hovedsakelig hvite familier, med god inntekt.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk vil ikke kommentere denne massakren spesielt, men sier skoleskytinger er vanligst i hvite middelklassestrøk.

– Det er sjelden slike situasjoner oppstår på skoler der det er mye vold og andre problemer. De er hyppigst på skoler i hvite middelklasser, det vi nærmest kan kalle «en sosiologs idealsamfunn», forteller Bjørnebekk, som er ansatt som forsker ved Politihøgskolen.

Hun sier også at gjerningsmennene stort sett kan deles inn i tre grupper; personer med psykopatiske trekk, med psykotiske trekk eller personer som har vært utsatt for veldig mye i oppveksten.

– Det kan være krenkelser, vold, undertrykking, De kan ha fedre som selv har utøvd massakre eller noe lignende, forklarer Bjørnebekk.

Ofte er det en personer som har en sak å føre eller noe å hevne som tyr til slike virkemidler, påpeker hun videre. (NTB)

Mer fra Dagsavisen