Minst 15 døde etter flystyrt i Kasakhstan

Minst 15 mennesker mistet livet da et Fokker 100-fly fra BEK Air styrtet like etter avgang fra Almaty i Kasakhstan med 100 personer om bord.

Passasjerflyet traff en betongvegg og et hus da det styrtet klokken 7.22 fredag morgen, opplyser statlige medier. Flyet skulle fra Kasakhstans største by, Almaty, til hovedstaden Nur-Sultan. Det var 95 passasjerer og en besetning på fem om bord.

Ifølge sjefen for helsevesenet i byen, Tleukhan Abildajev, ble 66 personer skadd. 50 av dem er sendt til sykehus, og tilstanden er «ekstremt alvorlig» for tolv av dem, opplyser Abildajev.

Satt på bakken

Bilder og videoer Mirror har fra stedet, viser store skader på flyet og på huset som ble truffet. Flykroppen er i flere deler etter ulykken.

Flyet begynte ikke å brenne, noe som gjorde redningsarbeidet lettere.

Det er foreløpig ikke kjent hvorfor flyet styrtet. Kasakhstans luftfartsmyndigheter har satt den aktuelle flytypen på bakken inntil videre. Det innebærer i praksis et totalt flyforbud for Bek Air, som kun har Fokker 100 i sin flåte.

Kondolerer

President Qasym-Jomart Toqayev kondolerer på Twitter.

– Jeg uttrykker min dypeste medfølelse med familiene og vennene til de avdøde innbyggerne, skriver presidenten.

Han lover også straffeforfølgelse.

– Alle de ansvarlige vil bli hardt straffet i henhold til loven, skriver han.

Granskingskommisjon

Presidenten har opprettet en statlig granskingskommisjon som skal granske ulykken. Kommisjonen består blant annet av industri- og infrastrukturministeren i landet, i tillegg til representanter fra andre statlige organer.

Innenriksdepartementet har startet etterforskning av mulige lovbrudd i forbindelse med ulykken.

Det 23 år gamle flyet fikk fornyet driftstillatelse i mai, opplyser luftfartsmyndighetene. Den nederlandske flyprodusenten Fokker gikk konkurs i 1996, og produksjonen av Fokker 100 stanset året etter.

Det har lenge vært mangler ved flysikkerheten i Kasakhstan, og i 2009 ble samtlige flyselskaper bortsett fra statlige Air Astana oppført på EUs flyforbudsliste, som innebærer at de ikke kan fly til, fra eller over EUs medlemsland. Flyforbudet ble opphever først i 2016