Verden

– Minner om Nazi-Tyskland

Avsløringene om USAs medisinske forsøk på fattige i Guatemala setter

NEW YORK (Dagsavisen): Bare et år etter slutten på andre verdenskrig, der tyske medisineksperimenter sjokkerte en hel verden, startet amerikanske myndigheter lignende forskningsforsøk i Guatemala. Fra 1946 til 1948 deltok rundt 5.500 mennesker ufrivillig i et forskningsprosjekt der deltakerne ble infisert med ulike kjønnssykdommer. Fem år senere hadde minst 83 av deltakerne mistet livet. Mellom 1300 og 2500 mennesker ble smittet med syfilis som følge av prosjektet, som var finansiert av amerikanske skattebetalere.

Visste ikke

Forsøkene gikk ut på å smitte guatemalanske fanger, fattige og sinnslidende med kjønnssykdommer som syfilis og gonoré, for å finne ut hvilken effekt penicillin hadde på smittede. Legene fikk fanger til å ha sex med smittede prostituerte, for så å sjekke om penicillin kunne forhindre infeksjoner. Andre fikk syfilisbakterien direkte overført gjennom øyne, sår og kjønnsorganer, og i noen tilfeller gjennom ryggmargen. Carlos Mejia, medlem i Guatemalas granskningskommisjon, sammenligner forsøkene med Nazi-Tyskland.

– Dette skjedde samtidig som USA fordømte tyske doktorer som hadde eksperimentert med tyfus og malaria på krigsfanger. Nazistene brukte polakker, russere og jøder, mens USA brukte guatemalanere på nesten samme måte, sier Carlos Mejia til BBC Mundo.

Ifølge Mejia er det bevis for at guatemalanske myndigheter visst om og godkjente de makabre forsøkene.

Mørkt kapittel

Over 2.500 mennesker kan ha blitt smittet med syfilis, ifølge en kommisjon satt ned av guatemalanske myndigheter for å etterforske hendelsen. Amerikanske myndigheter har også satt ned sin egen granskningskommisjon, som tror rundt 1300 mennesker ble smittet. Forskningsresultatet skulle brukes til å helbrede syke amerikanske soldater stasjonert verden rundt.

Ingen av deltakerne visste at de var forsøkskaniner i et sykdomsprosjekt. Verken etikk eller forskningskvalitet holdt mål. Lederen for prosjektet ble byttet en rekke ganger underveis, og ingen faglig holdbar konklusjon kom ut av forsøkene, ifølge USAs granskningskommisjon.

– Dette var et veldig mørkt kapitel i medisinsk forskningshistorie, og det var sponset av det amerikanske regjeringen, sier Amy Gutmann, styremedlem i panelet for bioetikk, til New York Times.

Syfilis kan gi sår og utslett, og dersom behandling ikke blir iverksatt kan den føre til skader på indre organer, lammelser, blindhet og død.

Kan skje i dag

Det var forsker Susan M. Revery ved Wellesley College som fant beskrivelser av den makabre praksisen under et forskningsprosjekt i fjor. Hun forsket på et lignende prosjekt i USA, der personer i Alabama ikke ble behandlet for syfilissmitten de hadde pådratt seg. Avsløringene førte til en offisiell beklagelse fra USA. Både president Barack Obama og utenriksminister Hillary Clinton har personlig beklaget det som skjedde.

USAs helsemyndigheter sier de er sikre på at overgrepene ikke kunne ha skjedd i dag, men eksperter på bioetikk er ikke enige. Mary Faith Marshall ved Universitetet i Minnesota er en av flere bioetikere som tar til orde for en gjennomgang av reglene for private forskningsprosjekter som involverer studier i utlandet.

– Problemet i 1946 var at etiske regler ble behandlet som hindringer som skulle forseres, og ikke som fundamentale menneskelige verdier. Det kan fortsatt skje i dag, sier lederen av den amerikanske granskningskommisjonen Amy Gutman til New York Times.

Ifølge regelverket skal alle som deltar i medisinsk forskning gi informert samtykke, men fagfolk mener at det er for liten grad av kontroll med praksisen i fattige land, der mange ikke kan lese eller skrive og der korrupsjonen er utbredt.

Guatemalas president Álvaro Colom har kalt prosjektet en forbrytelser mot menneskeheten, og varslet i fjor at han vurderte å bringe saken opp for en internasjonal domstol. Også en rekke overlevende forbereder seg på å saksøke amerikanske myndigheter.

Mer fra Dagsavisen