Verden

Minimal dekning av borgerkrig

Slår man på syrisk statsfjernsyn, får man inntrykk av at livet er bortimot normalt i Syria.

Det var et dødelig angrep mot hjertet av regimet som skulle til før kanalen endelig begynte å dekke de viktige begivenhetene, skriver nyhetsbyrået AFP.

Minimal dekning

Men selv nå, etter at krigen har nådd flere nabolag i hovedstaden Damaskus samt Syrias største by Aleppo, er dekningen av konflikten marginal.

Mer enn 16 måneder etter at opprøret mot president Bashar al-Assads regime brøt ut, bruker den statlige kringkasteren så å si all sendetid på trivielle temaer som mosjon, godene ved en vegetariansk diett og landets kulturarv.

Hyller soldatene

Først etter angrepet som drepte fire av regimets toppmenn 18. juli, blant dem Assads egen svoger, ble tonen noe dystrere. For første gang gikk bilder av blodige opprøreres lik på lufta, mens soldater stolt erklærte at de hadde «renset» Damaskus for «terrorister».

Og sjåvinismen har vokst den siste uken, med videosnutter som viser bilder av stridslystne soldater i hardtrening. Syrias «modige væpnede styrker» hylles med patriotisk musikk og skrallende slagord.

Såpeoperaer

Mesteparten av sendetiden er fortsatt viet til mer hverdagslige temaer. Mens store deler av landet er herjet av kamper, våkner syriske seere opp til bildene av en ung mann som forklarer hvordan man får biceps og triceps. Veggen bak ham prydes av en plakat med påskriften «Nyt et sunt liv» på engelsk.

Det neste på programposten er et talk show og folkeopplysning om helsefordelene ved mørkt brød, strutseoppdrett i Syria, antikvitetsutstillinger i Aleppo og matlaging under fastemåneden ramadan. Og nå som høytiden er her, er også syriske såpeoperaer statskanalens ubestridte høydepunkt.

«Alt går bra»

Da voldsomme kamper brøt ut i bydelen Midan i midten av juli, rykket en reporter ut for å forsikre titterne om at «alt går bra».

Direkte på lufta intervjuet han en rekke tydelig redde mennesker om en situasjon han selv beskrev som «rolig». Samtidig gjallet kraftige eksplosjoner og skuddsalver. Innslaget har siden blitt spredd flittig og latterliggjort av syriske opposisjonsaktivister.

Propagandamaskin

Regimevennlige kringkastere er de eneste som har lov til å bevege seg i offentlige rom i Damaskus, men selv ikke Assads støttespillere lar seg overbevise av dekningen til enhver tid.

– Vi støtter regjeringen og hæren fullt ut, men TV-kanalene forteller definitivt ikke sannheten, sier Bassam, en kjøpmann i Damaskus, til AFP.

Statlig fjernsyn og radio i Syria har i flere måneder vært rammet av sanksjoner fra USA og EU, som mener de er regimets propagandaverktøy.

Mer fra Dagsavisen