Verden

Millioner av syrere i nød trygler om fred

SYRIA-FORHANDLINGER: En rekke hjelpeorganisasjoner advarer mot katastrofale følger for Syrias sivile hvis forhandlingene i Genève denne uken ikke lykkes.

Millioner av mennesker som er rammet av den verste humanitære krisen på flere tiår, må betale dyrt dersom fredssamtalene ikke fører fram, forklarer generalsekretær i CARE Norge, Torild Skogsholm.

– For hver dag som går uten en løsning, blir folk drevet dypere inn i sult og fattigdom, sier hun til NTB.

– For mange syriske sivile, ikke minst barn og eldre, utgjør mangelen på nødhjelp en større trussel enn kuler og krutt, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

Både CARE og Flyktninghjelpen er blant de 33 organisasjonene som mandag advarer mot en dramatisk forverret humanitær situasjon i Syria.

Les også:

– Må presse partene

Onsdag samles verdens stormakter til en storstilt Syria-konferanse i Genève. Håpet er at USA og Russland i det minste skal klare å presse fram en våpenhvile i deler av landet.

Den vestligstøttede opposisjonen som er i eksil i Tyrkia, bestemte seg lørdag for at de vil delta. De har imidlertid liten innvirkning på hva som skjer på bakken inne i Syria. Her er Islamsk front, en allianse av flere islamistiske opprørsgrupper, i flertall. De avviste søndag at det er aktuelt å delta i fredsforhandlingene.

– Syrias framtid skrives her på bakken med heltedåder og signeres med blod ved fronten, ikke på hule konferanser, var den uforsonende kommentaren til Abu Omar, en av lederne i Islamsk front, ifølge Reuters.

Før helgen la Syrias utenriksminister fram et forslag til en våpenhvile med opprørerne i landets største by Aleppo og fangeutveksling. Men foreløpig er det uklart om enigheten om Syrias kjemiske våpen også kan føre til at Russland, som er regimets nærmeste allierte, og USA kan bli enig også på andre områder.

– Avtalen om kjemiske våpen viser at det er mulig å presse partene, sier Egeland.

– Nå må stormaktene gjøre det like tydelig at de ikke tolererer at sivilbefolkningens tilgang til livreddende nødhjelp blokkers. Sivile i deler av Syria sulter og barn omkommer av sykdommer som enkelt kunne vært behandlet. De kan ikke vente lenger, legger han til.

Varslet tiltak

Konflikten i Syria har ført med seg ufattelige menneskelige lidelser, og behovet for hjelp kan knapt overdrives.

Lørdag og søndag ble åpnet for forsendelser av mat og nødvendige medisiner til den palestinske flytningeleieren Yarmuk utenfor Damaskus. Leiren har vært beleiret av både opprørere og regjeringsstyrker siden september. Samtidig ble det startet evakuering av de sykeste i leiren der flere allerede er omkommet av sult og sykdom, melder AFP.

FN har anslått at det trengs rundt 40 milliarder kroner, eller godt over et norsk årlig bistandsbudsjett, for å hjelpe over ti millioner syrere humanitært. Beløpet er det høyeste FN noensinne har bedt om til én enkelt humanitær krisesituasjon.

Et tilbakevendende problem har vært mangelen på humanitære korridorer i Syria for å frakte inn nødhjelp til de som er rammet av konflikten.

Uklare frontlinjer, pågående kamper i en rekke områder, kidnappinger og vilkårlige angrep fra ulike parter i borgerkrigen har forverret situasjonen ytterligere for hjelpearbeidere. Ved flere tilfeller har også sykehus vært direkte mål for angrep.

Les også: Opposisjonen vil delta i fredskonferanse

Enorm flyktningstrøm

Ifølge Flyktninghjelpens siste anslag er 2,3 millioner mennesker drevet på flukt ut av Syria som følge av krigen, de fleste til Libanon, Jordan, Tyrkia og Irak. 1 million flyktninger forlot landet bare i 2013.

– Kvinner som har flyktet uten en mann, er spesielt utsatte og har særlig behov for hjelp, sier CAREs Skogsholm.

Samtidig er 6,5 millioner mennesker internt fordrevet.

Stadig færre familier har tilgang på helsetjenester, de har mistet inntektskilder og har ikke råd til mat, klær eller husly.

Flyktningstrømmen merkes også i europeiske land. I fjor kom 16.000 asylsøkere fra Syria til Sverige og 1.000 til Norge. (NTB)

Mer fra Dagsavisen