Verden

Millioner av mennesker nær sultedøden i Jemen

Blokaden har nå vart ett år. – Livene til millioner av mennesker er i fare, sier en opprørt hjelpearbeider.

JAFFA (Dagsavisen): Fjernt fra kameraene og fjernt fra verdens søkelys forsøker Mohamed Abdi desperat å bekjempe en katastrofe få bryr seg om.

– Millioner av mennesker vet ikke hvor de skal få det neste måltidet fra. Dette er den verste humanitære katastrofen på minst et tiår, forteller Abdi til Dagsavisen.

Fikk du med deg denne? Minimale håp i Jemen

Sult og kolera

Abdi er basert i hovedstaden Sanaa og leder Jemen-kontoret til Den norske flyktninghjelpen.

Hver dag må han forholde seg til den voksende sultkatastrofen som tar livet av stadig flere. I tillegg har en koleraepidemi begynt å spre seg. Alt lidelsen er menneskeskapt.

Jemen er omgitt av rike oljeproduserende land, mens Jemen selv er et av verdens fattigste. Landet har vært preget av borgerkriger siden 1960-tallet, og har aldri kommet seg ut av sin kroniske krisepregede tilstand. Undertrykking og omfattende korrupsjon har også vært et problem.

– I praksis pågår det flere kriger i Jemen samtidig, sier professor David B. Roberts som er ekspert på regionen ved King’s College i London.

– Først forsøkte De forente arabiske emirater å erobre Aden i sør. Så gikk de østover for å knuse al-Qaida. Så slo Saudi-Arabia til mot houthiene i nord, sier Roberts til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Brutal krigføring

Saudi-Arabia har legitime forsvarsproblemer, houthiene som er støttet av Iran, avfyrer raketter mot hovedstaden Riyadh, sier Roberts.

Men han sier at måten spesielt Saudi-Arabia kriger på er fullstendig uakseptabel.

– Saudi-Arabia må lage seg regler for hvor og når de angriper. Og de må forstå at deres militære angrep, samt blokaden av havnene, har vært med på å skape en enorm lidelse, sier Roberts.

Les mer om Saudi-Arabia: Kronprinsen klamrer seg til makta

Blokade

Saudi-Arabias blokade har nå vart i ett år. Blokaden av Jemens havner kom på plass da de første rakettene fra Jemen begynte å slå ned i Riyadh.

Målet skal være å hindre forsyninger av nye iranskproduserte raketter, men trolig ønsket Riyadh også å øke presset mot houthiene.

Saudi-Arabia har hittil vegret seg for større bakkeinvasjoner, og i stedet angrepet med jagerfly.

– Krigen går mot en slutt nå, sier Roberts.

– Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater ønsker å ta havnebyen Hodeida slik at houthiene ikke skal kunne få nye forsyninger. Houthiene er klar over dette, og kjemper hardt. Men dette er en type krig som ingen stater er «gode» i. Og nå kommer også tegn til at USA mister tålmodigheten, sier Roberts fra London.

I Sanaa i Jemen har ikke Mohamad Abdi tid til å vente til krigen er over.

– Mer enn 90 prosent av maten i Jemen blir importert. Blokaden har ført til at folk ikke får maten de trenger. Folks livslinje er kuttet, sier Abdi.

Les også: Her kan man bli skutt av en 10-åring for ingenting (DA+)

Alt kollapser

Også Norsk Flyktninghjelp har vansker med å få inn mat, og gir i mange tilfeller heller kontanter til nødlidende. En familie kan få i snitt 48.000 jemenittiske rialer i måneden, rundt 66 dollar. Men prisene på matvarene har også gått opp med flere hundre prosent.

Professor Roberts er ikke optimistisk.

– Jemen vil trenge enorm ytre hjelp ettersom alt nå kollapser så raskt. Men landet er beryktet for sin kompleksitet. Det er umulig å vite hva slags politisk utfall vi kan få selv på kort sikt, sier han.

Likevel mener han at historien har vist at det er begrenset hva Vesten kan få til i Midtøsten.

– Vi har sett ganske klart at vi ikke kan drive med statsbygging og heller ikke velte ledere uten å få nær katastrofale følger. Vi trenger å være praktiske for å forstå hva vi kan få til, ikke hva vi aller helst skulle ha gjort, sier han.

Les mer om krigen i Jemen: I skyggen av Syria

Mer fra Dagsavisen