Verden

Millionbyen paralysert

80 bygninger i brann i Queens, et oversvømt t-banenett og millioner av mennesker uten strøm. Stormen Sandy har paralysert verdensmetropolen New York.

NEW YORK (Dagsavisen): De mørklagte skyskraperne i Manhattans finansdistrikt er omringet av stabler med sandposer. Vannet som har oversvømmet store deler av sør-Manhattan det siste døgnet pumpes ut av kjellerne og ut i gatene, dit bare noen få biler har funnet veien. Fortauene er fulle av søppel flomvannet har brakt med seg. En hel vegg har kollapset i vinden ved 8. Avenue vest på øya. En seng står igjen, en enslig lampe dingler i vinden.

Mopper uten stopp

Utenfor en offentlig skole sør på Manhattan jobber rengjørerne Jose Velez og William James på tredje dagen. De har sovet og jobbet på skolen siden søndag, for å holde vannmassene ute fra skolen, som ligger rundt 100 meter fra vannkanten.

- Vannet flommet inn korridorene og matsalen, jeg har aldri sett noe lignende! Vi har moppet og pumpet vann uten stopp, forteller Jose Velez, som mener stormen får fram det beste i millionbyens innbyggere.

New Yorks offentlige skoler har holdt stengt hele uka på grunn av stormen Sandy som traff New York mandag kveld. Skolene vil også holde stengt i dag. Nedre Manhattan har vært uten strøm siden stormen traff. Ingen trafikklys fungerer.

Nede ved Hudson-elva vest på øya, har manusskribent Anthony Crane tatt med datteren Paloma (3) på en luftetur i den friske vinden. I leiligheten noen kvartaler unna er det verken strøm eller internett, og familien har gått løs på boksmaten de hadde hamstret på oppfordring fra myndighetene. Etter 25 år i New York har Anthony Crane aldri opplevd lignende. Han etterlyser mer informasjon, og aner ikke når livet vil vende tilbake til det normale.

Lite informasjon

- Vi vet ingen ting. Jeg aner ikke når strømmen kommer tilbake eller hva som vil skje. Ingen vet noen ting, sier Crane, som er overrasket over stormens enorme skader.

- Vi hørte metall rangle og falle, så trær velte over ende. Det var mye verre enn ventet, sier Crane til Dagsavisen, mens regnet begynner å piske innover fra Hudson-elva og datteren vil gå.

Vest for Manhattan ligger delstaten New Jersey, som er blant områdene som har fått hardest medfart.

Guvernør Christ Christie advarte evakuerte huseiere om å vende tilbake de nærmeste dagene.

- Det er for farlig. Dette er helt forferdelig, sa en preget Christie på en pressekonferanse i delstaten i går.

Flere omkomne

I bydelen Queens sto rundt 80 hus i brann i går, og så langt er 17 mennesker drept i New York, mens fire mennesker er rapportert omkommet i nabostaten New Jersey.

- Vi forventer at tallet på drepte vil øke, sier New Yorks borgermester Michael Bloomberg.

Til sammen har stormen Sandy tatt livet av 97 mennesker i Karibien, Canada og USA.

USAs president Barack Obama har erklært New York som katastrofeområdet, en formell betegnelse som åpner for at midler fra sentralmyndighetene i Washington kan frigis til hjelp for ofrene for orkanen.

T-banetrøbbel

Flere av innfartsveiene til Manhattan var i ferd med å åpne i går ettermiddag, men en rekke T-banestasjoner og tunneler er fullstendig oversvømt. Ifølge borgermesteren vil det ta minst fire til fem dager før USAs største offentlige t-banenett åpner for trafikk igjen. Mange frykter T-banen vil stå stille lenger, noe som vil få store økonomiske konsekvenser for en by der tolv millioner mennesker bruker offentlig transport hver dag. Strømselskapet Con Edison sier det kan ta opp til en uke å reparere strømnettet.

Forlater byen

Anthony Crane og kona lurer på om de skal søke tilflukt hos svigerforeldre i Pennsylvania. Det begynner å nærme seg vinter i storbyen, og uten strøm kan nettene bli kalde. Crane er mest bekymret for barna. Om få timer vil mørket senke seg over byen igjen.

- Vi lekte med lommelykter i går natt. Men hvor lenge kan vi gjøre det, spør Crane, som forteller at familiens yngste medlem, hans fem dager gamle datter, er den som klarer seg best

- Hun får varme måltider hver tredje time, det er mer enn vi kan unne oss, ler han.

Også ekteparet Adam og Virginia Seskis har tatt turen ut for å kjenne på vinden. Sammen med sine fire barn var familien blant de første til å bli evakuert søndag kveld. I går fikk de komme tilbake til leiligheten, som ikke er skadet, til tross for noen veltede trær.

- Det er rart å se byen sånn, sier Adam Seskis, om mørklagte Manhattan.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen