Verden

– Militærkuppet nødvendig for å redde landet

THAILAND: Thailands militære var tvunget til å ta makten i landet for å gjenopprette ro og orden, sier kuppgeneral Prayuth Chan-ocha. Den norske ambassaden ber alle nordmenn i landet overholde det strenge portforbudet.

Militæret i Thailand tok makten i et ublodig kupp torsdag etter flere måneders sterk politisk uro. Landet styres nå av et militærråd om ledes av forsvarssjef og general Prayuth Chan-ocha.

– For at landet raskt skal vende tilbake til en normal situasjon, for å få fred og ro og få innført politiske, økonomiske og strukturelle reformer, var det nødvendig for militæret å ta kontroll over makten, sa general Prayuth i en TV-sendt tale torsdag.

Militæret innførte allerede tirsdag unntakstilstand i landet. Men selv om grunnloven er midlertidig opphevet, vil det øverste kammeret i nasjonalforsamlingen og alle landets domstoler fortsette å fungere, opplyser en talsmann for hæren.

Portforbud

Torsdag innførte kuppmakerne også portforbud over hele landet mellom klokka 22 og 05. Den norske ambassaden i Bangkok ber nordmenn som befinner seg i Thailand om å holde seg oppdatert og respektere portforbudet, men sier at situasjonen i Bangkok og resten av landet er rolig.

De internasjonale flyplassene i Bangkok fungerer inntil videre som normalt.

Utenriksdepartementet har foreløpig ikke oppdatert sitt offisielle reiseråd, som fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig i de fire sørligste provinsene i Thailand.

– Et ventet kupp

Torsdagens kupp ble kunngjort rett etter at opposisjonsleder Suthep Thaugsuban ble pågrepet og ført bort av soldater fra et møte der alle fløyene i thailandsk politikk deltok, blant dem kuppgeneral Prayuth selv.

– Den politiske krisen hadde nådd så langt at selv ikke unntakstilstand kunne løse problemene, sier Thitinan Pongsudhirak, statsviter og forsker ved Chulongkorn-universitetet i Bangkok.

Den svenske Asia-forskeren Magnus Andersson sier militærkuppet ikke kom som en overraskelse, men at pågripelsen av Suthep var uventet.

– Jeg tolker pågripelsen av Suthep som en måte å legitimere kuppet på, sier Andersson til nyhetsbyrået TT.

Han peker på at Suthep mer eller mindre har krevd at militæret skal gripe inn for å beskytte monarkiet. Pågripelsen er dermed egnet til å demonstrere at militæret ikke går i ledtog med protestlederen til tross for at de nå følger opposisjonens råd.

Forbereder nyvalg

Andersson regner med at militæret innsetter en overgangsregjering som får ett eller to år på seg til å forberede nyvalg. Den nye statsministeren blir trolig hentet fra den tradisjonelle eliten, og Andersson antar at vedkommende vil forsøke å styrke båndene til partier som står i opposisjon til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra.

Dermed vil kuppet være et tilbakeslag for Thaksins søster Yingluck Shinawatra, som nylig måtte gå av som statsminister etter å ha blitt dømt for maktmisbruk.

Thailand har tidligere vært rammet av en rekke militærkupp, det siste i 2006 da Thaksin ble avsatt som statsminister. Senere er også landets rettsvesen blitt brukt til å avsette flere statsministre med bånd til Thaksin.

Utfordret eliten

Årsaken til at den styrtrike Thaksin har gjort seg upopulær i landets tradisjonelle elite, er at han har utfordret militærets makt, ifølge forsker Stein Tønnesson ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

Men Thaksin og hans støttespillere er likevel svært populære i store deler av befolkningen, og siden 2000 har Thaksins parti og dets avleggere vunnet det ene valget etter det andre. Støtten er spesielt stor blant bønder og fattige i de folkerike områdene i nord og nordøst i landet, mens middelklassen i Bangkok regnes som maktbasen til opposisjonen.

Thaksin selv har siden 2008 levd i frivillig eksil i Dubai som følge av korrupsjonsanklager. Helt siden søsteren Yingluck ble valgt til statsminister i 2011, har opposisjonen anklaget henne for å være en nikkedukke for storebroren. (NTB)

Thailandske kuppmakere vil stenge sosiale medier

Militæret i Thailand, som har tatt makten i et kupp, sier det vil blokkere bruken av sosiale medier i landet.

Grunnen skal være at de nye makthaverne er misfornøyd med kritikken som har kommet mot dem på Facebook, Twitter og andre sosiale medier.

Den thailandske forsvarssjefen Prayuth Chan-ocha tok torsdag makten i landet i et militærkupp etter flere måneder med politisk uro. (NTB)

Kerry advarer Thailand etter militærkuppet

USA vurderer å redusere både militær og annen hjelp til Thailand etter militærkuppet i landet, sier den amerikanske utenriksministeren.

– Det er ingen unnskyldning for dette militærkuppet, sa utenriksminister John Kerry i en uttalelse torsdag.

– Denne handlingen vil få negative følger for forholdet mellom USA og Thailand, spesielt forholdet vårt til det thailandske militæret. Vi revurderer vår militære bistand og andre avtaler i samsvar med amerikansk lovgiving, sier Kerry videre.

Thailands forsvarssjef Prayuth Chan-ocha og landets øvrige militære ledelse kunngjorde torsdag at de hadde tatt makten i et militærkupp etter flere måneder med politisk uro i landet. (NTB)

Mer fra Dagsavisen