Migranter inntok Pantheon i Paris – krever å få bli i landet

Flere hundre migranter inntok fredag den ikoniske kirken Panthéon i Paris i en protest med krav om å få bli i Frankrike, ifølge aktivister.

En video på Twitter viser flere hundre personer ved kirken Pantheon i Paris. De roper taktfast Gilets Noirs som betyr «svarte vester», navnet på forening med udokumenterete migranter i Paris. Navnet er inspirert av protestbevegelsen de gule vestene, som i månedsvis har demonstrert mot regjeringen i Frankrike.

Om lag 700 migranter og støttespillere deltok i demonstrasjonen, ifølge et medlem fra den franske aktivistgruppen La Chapelle Debout, som hjelper migranter i Paris.

Rundt halv syv  fredag ettermiddag twittret Belal Awad bilder av at demonstrantene fra de svarte vestene satt rolige på bakken da politiet forsøkte å fjerne dem fra stedet :

 

 

 

 

 

Deltakerne i fredagens aksjon krever et møte med statsminister Édouard Philippe.

Turister ble evakuert fra kirken og store politistyrker holdt vakt ved bygget. Blant dem som er gravlagt i krypten i kirken, er forfatterne Voltaire, Victor Hugo og Emile Zola.

Videoen er blant annet delt av aktivisten og bloggeren Luke Butterly som jobber for den britiske menneskerettighetsorganisasjonen Right to Remain.

I et blogginnleggg den fjerde juni, skriver Butterly om foreningen og protesten de hadde på den flyplassen i Paris. I blogginnlegget siterer han en flyktning fra Sudan som har sluttet seg til de svarte vestene. 

– Vi har ikke noe sted å sove. Vi har ikke arbeid. Vi har ventet i fem, seks måneder på et sted å sove, og vi sover i gatene. Fordi ingen lytter, dro vi til flyplassen, så folk blir tvunget til å se oss og annerkjenne våre rettigheter. 

– Vi har mistet familiene våre i kriger og i gatene. Vi har ikke lenger mer å miste. Vi fykter ikke noe, ikke en gang fengsel, fordi vi har sett verre. 

En annen video viser at politiet legger demonstranter i bakken: