En rekke av deltakerne i karavanen har overnattet på eiendommen til et sportsanlegg i Matias Romero de siste dagene.

Migrant-karavane gir opp drømmen om USA

Karavanen med migranter fra Mellom-Amerika avslutter ferden gjennom Mexico etter kritikk fra president Donald Trump og vil ikke ta seg fram til USAs grense.

Av Espen H. Rusdal og NTB

– Vi avslutter arbeidet vårt i Mexico by, sa Irineo Mujica, leder for migrantrettighetsgruppen som organiserer karavanen, Folk uten grenser (Pueblo sin Fronteras).

Det er rett og slett mangel på transport som stanser hele karavanen, skriver Washington Post.

De fleste av de vel 1.000 migrantene i karavanen er fra Honduras. De reiser sammen for å holde banditter og kriminelle på avstand.

– Vi har støttegrupper som står klare ved grensen hvis det er folk der som trenger hjelp, men de må reise på egen hånd, sa Mujica onsdag i byen Matias Romero i delstaten Oaxaca sør i Mexico, der karavanen har holdt til siden helgen for å finne ut hva den skal gjøre videre etter at USAs president Donald Trump har fyrt av flere rasende Twitter-meldinger.

Les også: – Ja, vi tror Trump kan bli stilt for riksrett

Karavane

Mexicos regjering kunngjorde onsdag at den har begynt å dele ut transittvisum og humanitære visum til de rundt 1.000 deltakerne i karavanen. Noen av deltakerne sier de kommer til å bruke muligheten til å søke asyl enten i USA eller i Mexico.

Trump har truet Honduras med bistandskutt, og tirsdag kritiserte han Mexico for å ha latt migrantene fra Mellom-Amerika gå gjennom Mexico. Hvert år de siste fem årene har karavaner med migranter ved påsketider dratt fra Honduras med kurs for USA.

Les også: Mexico stritter imot Trump: Vil ikke ha amerikanske soldater ved grensen

Bedre måte

– Vi skal prøve å finne en bedre måte å arrangere karavanene våre på i de kommende årene. Vi ønsker ikke å delta i, og ønsker heller ikke, en karavane av dette omfanget, sa Mujica onsdag.

Hensikten var å rette søkelyset mot situasjonen for migranter og karavanen var ikke utstyrt til å kunne ta seg helt fram til USAs grense, påpeker han. (NTB)

Les også: Flere flytter fra USA til Mexico enn omvendt. Likevel vil Trump sette inn soldater langs grensen